1500 gravide kvinder risikerer at dø i havneby i Yemen

gravid_yemen_unfpa
Forfatter billede

Omkring 10.000 gravide kvinder er nogle af de mange yemenitter, der er fanget i kampene i den vigtige havneby Hodeidah. Her har den saudiskledede koalition indledt en ny offensiv mod houthi-oprørere for at fravriste dem kontrollen med byen.

De tusindvis af gravide kvinder er blandt den sårbare del af befolkningen, der er afskåret fra at komme til byens største hospital, al-Thawra.

Andre hospitaler og sundhedsklinikker i hele Hodeidah-regionen fungerer kun på minimums-kapacitet, hvis de overhovedet er åbne endnu. Det lægger ekstra pres på al-Thawra-hospitalet, hvor provinsens største fødeafdeling ligger.

Her bliver der født mellem 400 og 500 børn hver måned, hvoraf omkring 200 kommer til verden ved kejsersnit.

Et måltid vand og brød om dagen

Efter fire år med krig og konflikt har Yemen udviklet sig til den værste humanitære katastrofe i verden. Over 22 millioner mennesker har akut brug for hjælp. To ud af tre yemenitter ved ikke, hvor deres næste måltid mad skal komme fra.

Mens luftangrebene tager til i styrke, bliver situationen mere og mere desperat for indbyggerne.

”Nu hvor vi er under blokade, spiser vi kun ét måltid mad om dagen – vand og brød,” fortæller 40-årige Kefaya, der er mor til seks.

”Jeg ved ikke, hvordan mine børn skal overleve.”

Hodeidah er den havneby, hvor omkring 90 procent af al nødhjælp til Yemen kommer ind i landet. Men kampene og blokaden gør det yderst vanskeligt at levere hjælp til befolkningen.

Hvis sultkatastrofen for alvor sætter ind, er omkring to millioner kvinder i hele Yemen, som enten er gravide eller ammer deres børn, i risiko for at dø, lød vurderingen fra UNFPA i sidste uge.

”Da jeg fødte mit andet barn, var han misdannet og døde med det samme,” fortæller Amma på 30 år.

”Jeg havde ikke fået mad og medicin nok under min graviditet,” forklarer hun.

Det er uvist, præcis hvor mange kvinder og nyfødte i Yemen, der er døde af årsager knyttet til graviditet og fødsel, men UNFPA kan med sikkerhed sige, at antallet er steget markant.

I forvejen har Yemen et af regionens højeste dødstal i forbindelse med fødsler.