200 nye arter opdaget i Mekong

Forfatter billede

Hver anden dag opdages der en ny art i Mekong-regionen i Sydøstasien. Det dokumenterer WWF i en ny rapport, “Wild Mekong”, skriver Verdensnaturfondens danske afdeling på sit website mandag.

Blandt de 208 nye dyre- og plantearter, der blev opdaget i regionen i 2010, er en ejendommelig abeart som nyser, når det regner.

Det drejer sig om stumpnæseaben (Rhinopithecus strykeri). Den nyser på grund af sin indadvendte næse højlydt, når det øser ned, fordi den får vand i næsen. Derfor kan den ofte spottes med hovedet nedad i regnvejr.

Også hele 28 krybdyr var blandt nyopdagelserne. I Vietnam fandt forskerne eksempelvis et firben (Leiolepis ngovantrii), der kun er hunkønnet og derfor reproducerer sig selv via kloning.

Enorme kødædende kandebærere

Der blev også fundet fem helt nye kødædende kandebærere i Thailand og Cambodja.

De smukke kødædende planter kan blive helt op til én meter høje og både mindre rotter, mus og firben – ja selv fugle – bliver lokket i kandebærerens tragt, hvor de ender deres dage.

Men selv om forskerne stadig opdager mange nye og ukendte arter i Mekong-regionen, er der desværre flere eksempler på, at kendte arter er tæt på at uddø – eller allerede er udryddet.

– For nylig blev det sidste javanæsehorn i Vietnam fundet dræbt, og det er en tragisk tegn på nedgangen i regionens biologiske mangfoldighed. Den vilde natur og regionens vilde dyr er under ekstremt pres fra den hastige økonomiske udvikling, som ikke er bæredygtig i forhold til naturen siger Lasse Juul-Olsen, der arbejder med Mekong-regionen i WWF Verdensnaturfonden.

Han håber derfor, at Mekongs regeringer vil være med til at investere i langsigtet bæredygtig udvikling, så regionens natur og biodiversitet kan bevares.

WWF opfordrer nemlig lederne fra regionens seks lande, der mødes til topmøde i Burma i næste uge, til at sætte fordelene ved biodiversitet og konsekvenserne ved ikke at bevare naturens mangfoldighed centralt i deres beslutninger for det regionale samarbejde.

WWF opfordrer regionens ledere til at tænke grønne løsninger ind i de kommende økonomiske planer, for hvis der ikke gribes ind, vil Mekong-regionens værdifulde naturressourcer og unikke arter fortsætte med at forsvinde.

– Regeringerne i Mekong-regionen bliver nødt til at holde op med at se beskyttelse af naturrens rigdomme som en udgift og i stedet anerkende det som en investering, der vil sikre både natur og stabilitet i regionen på lang sigt. I sidste ende er det nemlig denne naturkapital, som hele regionens velstand bygger på, siger Lasse Juul-Olsen.

Repræsentanter fra Mekong-regionens regeringer og folkelige organisationer var samlet i begyndelsen af december i Hanoi til et møde om Grøn Vækst, der var finansieret af bl.a. WWF og Danida.

På mødet blev det diskuteret, hvordan visionen om en mere velstående og lighedsorienteret region kan virkeliggøres gennem grøn vækst.

Yderligere oplysninger hos:
Kommunikationsmedarbejder: Anne Burlund på
tlf. 35 36 36 35 eller e-mail: [email protected]
Programmedarbejder, Mekong-regionen: Lasse Juul-Olsen
på 35 24 78 33 eller e-mail: [email protected]

Link til fotos: http://www.mediafire.com/?s5ao6roy2al78

Dokumentation:
http://www.wwf.dk/dk/Materiale/Files/Bibliotek/Greater+Mekong+Species+Report

Fakta om rapporten:

“Wild Mekong” sætter fokus på 10 af de nyopdagede arter, der er fundet i Mekong-regionen i Sydøstasien i fjor.

Forskerne fandt i alt 145 planter, 28 krybdyr, 25 fisk, syv amfibier (dyr, der både kan leve i vand og på land), to pattedyr og én fugl. De fandt i gennemsnit én ny art hver anden dag.

“Wild Mekong” er den fjerde rapport i en serie, der sætter fokus på nyopdagede arter i Mekong-regionen. Den første rapport “First Contact” blev udgivet i december 2008 og dokumenterede over 1.000 nye arter, der blev opdaget i regionen mellem 1997-2007.

Der holdes topmøde i Mekong-regionen tre gange årligt med deltagelse fra Cambodja, Kina, Laos, Burma, Thailand og Vietnam. Næste møde foregår i Burma den 19.-20. december.

På mødet skal den næste 10-årige strategiske plan for regionen vedtages. WWF opfordrer regeringerne til at gøre planen så grøn som muligt.