Perus siddende præsident, Martín Vizcarra, kæmper i øjeblikket for sin politiske overlevelse. Den oppositionskontrollerede kongres har udpeget præsidenten som ”moralsk uegnet” til embedet og stemt for en rigsretssag, der anklager præsidenten for at lyve for kongressen.
Midt i det politiske kaos står en obskur peruviansk swingsanger som sagens uheldige omdrejningspunkt.
Anklagerne går på, at præsident Vizcarra har løjet om kontakt og kendskab til pågæældende sanger og foredragsholder, Richard Swing, der er anklaget for at modtage ulovlige kontrakter af landets kulturministerium. I lækkede lydoptagelser hører man angiveligt præsidenten instruere to embedsmænd i at nedtone præsidentens møder med den kontroversielle sanger – hvilket modstrider præsidents tidligere udtalelser.
Sagen har allerede kostet jobbet for flere ansatte tæt på præsidenten, men nu går kongressen efter Martín Vizcarra selv, selvom det langt fra er sikkert, om kongressen i sidste ende kan rejse de krævede 87 stemmer blandt kongressens 130 medlemmer.
En langvarig politisk krise
Det er ikke første gang, at en rigsretssag ryster Perus politiske stabilitet. Faktisk var det præcis en rigsretssag, der i sin tid bragte Martín Vizcarra til magten. Den tidligere vicepræsident og partipolitiske uafhængige kandidat snublede nemlig ind i embedet, efter hans chef, den tidligere præsident Pedro Pablo Kuczynski, forlod posten i kølvandet på anklager om korruption, samt en gryende rigsretssag. Det var tilbage i 2018.
Korruptionsskandalen – også kendt som Odebrecht-skandalen – involverede den brasilianske entreprenørgigant Odebrecht og adskillige magtfulde latinamerikanske embedsmænd og statsledere og satte punktum for Kuczynskis politiske karriere.
Året efter bankede skandalen også på døren hos en anden tidligere præsident, Alan García, da politibetjente i april 2019 mødte op for at anholde ham efter anklager om korruption i ledtog med netop Odebrecht. Alan García nåede imidlertid at begå selvmord inden anholdelsen.
En fyreseddel til kongressen
Konflikten mellem kongressen og præsidenten nåede sin foreløbige kulmination i september 2019, da kongressen – anført af Keiko Fujimori, datter af Alberto Fujimori, Perus autoritære ekspræsident – blokerede Vizcarras antikorruptionsreformer. Vizcarra svarede igen ved at opløse kongressen.
På trods af den opsigtsvækkende fyring af kongressen konkluderede et peruviansk analyseinstitut, at over 80 procent af befolkningen støttede op om præsidentens daværende beslutning.
Pandemiens efterspil
Forholdet mellem kongressen og præsidenten bærer stadig præg af indædte magtkampe og uafsluttede regnskaber, og de politiske skænderier finder sted, altimens Peru gennemgår sin største sundheds- og økonomiske krise.
Peru topper listen over Covid-19-relaterede dødsfald per 100.000 indbyggere, hvilket har ført til, at flere kritiske røster kræver sundhedsministerens afgang. Svækket kinesisk vareefterspørgsel og kobberprisens fald rammer det metalrige eksportland hårdt. Peru står ikke alene. En FN-rapport estimerer, at Sydamerikas økonomi vil skrumpe med 5,2 procent som konsekvens af pandemien.
Martín Vizcarra afviser alle anklager, og beskylder kongressen for at konspirere imod ham. De involverede parter fortsætter ufortrødent kappestriden, som på mange måder hæmmer landets tiltag for at få coronakrisen under kontrol. Selvom skyldspunktet er en excentrisk peruviansk swingsanger, fremstår rigsretssagen mest af alt som produktet af et politisk system i permanent krise.
Swingsangeren hævder i øvrigt sin egen uskyld.