For millioner af år siden løsrev Madagascar sig fra først det afrikanske kontinent og siden den indiske landmasse. Det betyder, at naturen og dyrelivet i ønationen har udviklet sig på en hel unik måde.
Mest kendt er sikkert spøgelsesaben, lemuren, der kun eksisterer i Madgascar. De fleste arter af det finurlige dyr er udrydningstruet. Det samme gælder flere ikoniske fuglearter, viser en helt ny status over fuglene i Madagascar.
”Lige siden risikoen for udryddelse for fugle begyndte at blive vurderet på en omfattende måde i 1980’erne er landets bestande af fugle rykket tættere og tættere på udryddelse,” siger Roger Safford fra organisationen Birdlife.
Den nye status er udarbejdet af ngo’en Asity Madagascar, og er støttet af Birdlife samt den danske Aage V. Jensens fond. Undersøgelsen blev præsenteret på den britiske ambassade i hovedstaden Antananarivo i forrige uge.
Afhængige af skov
Madagascar er hjem for 115 fuglearter, der er endemiske for landet, hvilket betyder, at de ikke eksisterer andre steder på kloden. 29 af disse endemiske arter er truet ifølge den nye status for Madagascars fugleliv. I alt er 42 fuglearter i landet truet af udryddelse, og 40 procent af disse er afhængige af skov for at overleve.
Og netop skoven bliver hugget ned i stor hast i landet. Ifølge studiet bliver der fældet en masse skov illegalt for at få nyt land til landbrug. Landet bliver derefter dyrket intensivt, så jorden bliver udtømt for næringsstoffer. Det gør det svært for skoven at vokse op på ny.
Lige nu hersker der en voldsom tørke i Madagascar, der har ført til omfattende sult blandt befolkningen.
Læs også: Sulten tager til i Madagaskar
Derudover har der været illegal hugst af rosentræ, der bruges til møbler og musikinstrumenter.
Afskovningen går også ud over andre vigtige naturområder for fuglene. Den største sø på øen Alaotra var tidligere et vigtigt sted for vandfugle, men den bliver fyldt med aflejringer fra de bare, afskovede bakker omkring den. Den bliver også ødelagt af overfiskning, forurening og invasive arter.
Ifølge den nye status er fugle dyr, som meget hurtigt reagerer på miljømæssige ændringer. Derfor er deres status en god indikator for den generelle naturtilstand i et område.
Der er dog også lidt postive ord i den nye statusopgørelse. 80 procent af de vigtige områder for fugle og biodiversitet i Madgascar er enten helt eller delvist beskyttede. En af forhindringerne for at stoppe illegal afskovning er fattigdom, og her arbejder Asity Madagascar for at sikre, at naturbevarelse kommer lokalbefolkninger til gode.
Regeringer har samtidigt indført lovgivning, der overlader noget af ansvaret for naturressourcer til lokale samfund, hvilket kan give dem en form for ejerskab over naturindsatsen.
“Hvis initiativer som disse bliver udvidet og der kommer investeringer i dem, vil der være håb for Madagascars natur på trods af udfordringerne”, siger Vony Raminoarisoa, direktør for Asity Madagascar.