Aids får førsteprioritet i dansk bistandsarbejde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Jørgen Harboe

Aids-bekæmpelse står øverst på den den danske handlingsplan for det kommende bistandsarbejde. Det sagde udviklings- og integrationsminister Bertel Haarder (V) torsdag på en konference i København om Danidas hiv-aids-indsats.

Haarder tilføjede, at han også ville bruge Danmarks indflydelse som givernation til at skubbe indsatsen mod hiv og aids op på toppen af prioriteringslisten i den multilaterale bistandsorganisationer og i EU.

– En aktiv åben politik mod udbredelse af hiv og aids bør være en betingelse for medlemskab af eller samarbejdsaftale med EU, sagde han.

Regeringen har besluttet, at der skal udarbejdes en ny handlingsplan for den danske indsats mod hiv og aids i de fattige lande, og mødet i torsdags var led i det forberedende arbejde.

Regeringen vil ifølge Haarder offentliggøre et skitseforslag til handlingsplanen i begyndelsen af januar. Han sagde ikke, hvornår den endelige handlingsplan vil være klar.

I mødet deltog Dr. Catherine Hankins fra UNAIDS, seniorrådgiver David Wilson fra Verdensbanken, professor Martin Paldam fra Aarhus Universitet og professor Flemming Bro fra Syddansk Universitet. De 4 har i de seneste dage givet Danida råd om den nye aidspolitik.

Bertel Haarder antydede, at Danida vil lægge mere vægt på forebyggelse end på aids-medicin, og at aids-indsatsen skal ske i sammenhæng med bistand til det øvrige sundhedsvæsen i modtagerlandet for at sikre, at aids-bistanden ikke sluger alle sundhedsvæsenets ressourcer.

Jørgen Harboe er journalist med 3. Verdens-forhold som speciale