Aktivister kræver ændringer i Latinamerikas abortlove

Laurits Holdt

Af Mari Lilleslåten, U-landsnyt.dk

Lørdag 28. september blev ”Dagen for afkriminalisering af abort i Latinamerika og Caribien” markeret mange steder i verdensdelen. Aktivister på tværs af kontinentet kræver handling fra politikere, der tøver omkring løftene om kvinders rettigheder.

”Denne dag eksisterer for at minde politikerne om, at selv om abort er ulovligt, så forsvinder problemet ikke, hvilket det høje antal aborter viser”, siger Gabriela del Salto, aktivist i det ecuadorianske kollektiv Salud Mujeres i et e-mail interview med U-landsnyt.dk. I Ecuador er abort illegalt undtagen i tilfælde, hvor der er fare for kvindens liv.

Alligevel antages det, at der i Ecuador gennemføres 400.000 aborter hvert eneste år, en statistik der ligner den almindelige i Latin Amerika, hvor estimatet ifølge WHO ligger på 4,4 millioner aborter. Dette sker altså hvert eneste år, i overvældende antal.

Loven siger absolut nej til abort i Chile og de mellemamerikanske og caribiske stater El Salvador, Nicaragua, Haiti, Honduras og Den Dominikanske Republik, mens nogle få lande og regioner, heriblandt Uruguay og Mexico City, for nylig har gjort abort indtil 12. uge lovlig.

I nogle lande, bl.a. Argentina og Ecuador, er det dog muligt at få gennemført en abort under særlige omstændigheder, men det tilbud er langt fra godt nok til de mange kvinder der hvert år bliver ufrivilligt gravide, mener aktivisten del Salto.

”Det faktum at abort ikke er lovligt og gratis er et brud på kvinders menneskerettigheder”, mener hun.

Derfor blev der i 1990 indstiftet en dag, der fokuserer på kampen for legalisering af abort på hele kontinentet. Hele den sidste weekend i september bød på demonstrationer og events over hele kontinentet, der har sat fokus på emnet.

Argentina: Parlamentarisk støtte men ingen politisk handlingsvilje

Elsa Schvartzman, der er sociolog ved Universidad de Buenos Aires, og tilhører den nationale kampagne for legalisering af abort i Argentina, ser flere udfordringer i kampen for at legalisere abort.

”Det lovforslag, vi fremsatte i 2005 har endnu ikke fået den nødvendige politiske behandling i kongressen, og vores største udfordring er at opnå den nødvendige støtte til det i befolkningen”, siger hun i en e-mail til U-landsnyt.dk.

Elsa Schvartzman. Foto: Mari Lilleslåtten

I Argentina lukkede Schvartzman og hendes medaktivister fredag den 20. september kongressen i en ”grøn omfavnelse” (grøn er de argentinske aktivisters farve) for at skabe opmærksomhed omkring den alvorlige abortsituation, og samtidigt fremme sit krav om at kongressen behandler deres lovforslag om ret til selvbestemt abort indtil 12. uge.

Det anslås at omkring 500.000 argentinske kvinder får en abort hvert år.

Forslaget om en ny lov var til debat i kongressen i efteråret 2011, med siden har der ikke været politisk vilje til at tage fat på sagen. Der er simpelthen for meget at tabe politisk ved at lægge sig ud med de konservative kræfter, der vil bevare status quo – altså det katolske kirkehierarki.

”Illegale aborter under kritisable hygiejniske forhold er fortsat den væsentligste årsag til dødsfald blandt gravide kvinder i Argentina. At dette er kriminaliseret fungerer som en straf og en kontrol overfor kvinder, men det ændrer ikke ved at kvinder stadig vil abortere”, siger Schvartzman.

Ét er at aktivisterne ønsker abort legaliseret. Noget andet er at få gennemført de politikker, der allerede findes, understreger hun og fortsætter:

”For at kvinder skal få adgang til de reproduktive sundhedstjenester, som de har ret til, skal politikerne sørge for, at de love, vi allerede har, bliver gennemført. Det handler om seksualundervisning, om tilgængeligheden af prævention, og om at de kvinder, der har ret til abort på grund af voldtægt eller fordi der er fare for hendes liv, får de ydelser de skal have”.

Aktivisterne i Argentina, der ønsker en legalisering af abort, ser en klar sammenhæng mellem dårlig information og de høje aborttal, og udtrykker dette i sit kampsprog:

”Seksualundervisning for at kunne bestemme selv, prævention for ikke at abortere, lovlig abort for ikke at dø”.

Ecuador: Hvad sker der med kvinders menneskerettigheder?

Abortsagen er en stor udfordring af de konservatives greb om politikken, mener Gabriela Del Salto i Ecuador. Hun siger:

”Det er et problem, at vi har en politisk klasse, som ikke arbejder med reformer af straffeloven. Og så har vi medier som opretholder en kampagne af misinformation, så unge mennesker ikke kan træffe valg om egen reproduktiv sundhed på et rigtigt grundlag.”

”Og så har vi det illegale marked, der opretholdes af læger, der i videnskabens navn ikke vil gå ind for en legalisering, men som profiterer på at gennemføre illegale aborter. Det er ligesom en mafia, hvor det hele hænger sammen. Den eneste løsning er at legalisere abort. Kun på den måde kan vi få en holdning til seksualitet, der er fri for løgn og fordomme”.

Kampen for en politisk behandling af abortspørgsmålet er konstant i gang i mange latinamerikanske lande.

Argentina og Ecuador er blandt de lande der har en meget fokuseret aktivistisk kamp, og aktivisterne bruger dage som lørdag 28. september til at afholde demonstrationer, for at give klar besked til politikerne, og for at skabe opmærksomhed omkring emnet.

I Ecuadors hovedstad Quito kunne man forleden være vidne til en ”rød løber” af kvinder, udenfor regeringsbygningen. Dette er en af den slags performances aktivisterne benytter sig af, for at markere deres utilfredshed med politikernes manglende vilje til at behandle aborttemaet.

Den “røde løber” i Quito. Foto: Salud Mujeres

Medicinsk abort giver muligheder for at omgå konservative love

Salud Mujeres, aktivistkollektivet Gabriela del Salto tilhører, har set sig trætte på den politiske stilstand i abortsagen.

I løbet af de sidste fem år har de arbejdet med en kontakttelefon, hvor gravide, der søger abort kan få information om hvordan de kan gennemføre sikre aborter med piller.

En sådan kontakttelefon forudsætter, at abortpillen – Misoprostol – er tilgængelig i landet, og at det ikke er direkte lovsstridigt at give information om seksuel og reproduktiv sundhed.

Lignende kontakttelefoner findes i Argentina, Venezuela, Chile og Peru, og der antages at tilgangen på abortpillen har haft en positiv indvirkning på hvor mange, der lider skade af den illegale abortpraksis.

Men selv om der er en udvikling i gang i det civile samfund for at give latinamerikanske kvinder adgang på sikre aborter, skal det ske noget på politisk niveau førend kvinder i Latinamerika kan nyde de rettigheder aktivisterne efterspørger.

Elsa Schvartzman ser det som positivt at adgangen til medikamenter kan reducere skadeomfanget af den illegale abortpraksis, men kræver mere handling fra politikere.

”Det holder simpelthen ikke som en løsning for at opnå social retfærdighed og menneskerettigheder i vores land,” siger hun.

Læs mere:
Den national kampagne for legalisering af abort i Argentina: http://www.abortolegal.com.ar/

Info om verdens abortlove: http://worldabortionlaws.com/

Faktaark fra Guttmacher Institute om abort i Latinamerika og Caribien:
http://www.guttmacher.org/pubs/IB_AWW-Latin-America.pdf