Freden vender langsomt tilbage i Mosul efter tre år med terror fra Islamisk Stat.
Men indeni er børn, unge og familier stadig mærket efter oplevelser af misbrug, død og ødelæggelse i krigszonen.
Værst er det for børnene. Frygt og vold gør voldsomt indtryk på et barnesind.
Men i dag høres livsbekræftende lyde af børns latter fra et toetagers hus i den sønderskudte storby.
Indenfor er børn og unge i alderen fire til 17 år i fuld gang med at lege, synge, danse og lære almindelige skolefag som arabisk, engelsk, regning, IT og håndarbejde.
Tunge tanker og svære følelser
Her møder vi 13-årige Amira*), som fortæller, hvad der rumsterer i hendes tanker efter tre år under Islamisk Stats besættelse:
“Jeg var så bange,” fortæller hun.
“Vi var omringet, og der var en eksplosion tæt ved os. Det lykkedes os kun lige akkurat at flygte til min onkels hus og derfra videre til et andet område. Men min onkel var færdselsbetjent, og derfor tog Islamisk Stat ham. Vi ved stadig ikke, hvor han er.”
Tunge tanker og svære følelser trænger sig på, men på børnecentret får Amira et frirum til at være barn og opleve en form for normalitet midt i kaos.
Tillid og trygge rammer
Trygge rammer gør en verden til forskel for børn, hvis verden er smuldret på grund af krig, fortæller psykolog Maria Christensen i Mission Østs seneste magasin.
”De skal have en så normal hverdag som muligt med leg, familierutiner og skolegang. Og de skal kunne betro sig til pålidelige voksne, som ikke bliver forskrækket over børnenes reaktioner,” fortæller hun i en pressemeddelelse fra Mission Øst.
Maria Christensen er specialist i psykoterapi og har været rådgiver for Danida med mangeårig erfaring i psykologhjælp til børn i bl.a. Nepal, Zambia og Mozambique.
Blomster i stedet for våben
Mission Øst driver børnecentret i Mosul sammen med den lokale organisation EADE. Dedikerede voksne leder mellem 250 og 300 børn i leg, sang, dans og underviser dem i basale skolefag. De får hjælp til at bearbejde traumer fra krigen ved at tale ud med voksne og opføre dramastykker, der får undertrykte følelser frem i lyset.
Mission Øst driver i alt seks centre for børn og unge rundt omkring i Irak. Derudover får familier penge til at reparere og genopbygge deres huse. De får også hjælp til at generere en indtægt gennem forretning og landbrug.
*) Amira er ikke pigens rigtige navn. Navnet er ændret af Mission Øst.