Amnesty: Droneangreb i Pakistan dræber mange uskyldige civile

Forfatter billede

USA’s droneangreb i Pakistan koster uskyldige liv, og angrebene kan i flere tilfælde betegnes som krigsforbrydelser, mener Amnesty International. Pakistanerne frygter nu dronerne lige så meget som Taliban og al-Qa’ida, skriver Amnesty Danmark i en pressemeddelelse tirsdag.

”Jeg var ikke bange for dronerne før, men nu hvor de flyver deroppe, tænker jeg på, om jeg bliver den næste”. Ordene kommer fra Nabila, otte-årigt barnebarn til Mamana Bibi, der blev dræbt ved et droneangreb i oktober 2012.

Mamana Bibi samlede grøntsager på familiens marker i Ghundi Kala-landsbyen i det nordvestlige Pakistan, da hun blev ramt og dræbt på stedet for øjnene af sine børnebørn.

Nu, næsten et år senere, har den efterladte familie stadig ikke fået kompensation eller bekræftelse på, at det var USA der slog hende ihjel.

I en ny rapport offentliggør Amnesty et af de mest grundige studier til dato af drab på civile i forbindelse med USA’s drone-program i Pakistan.

Dronerne – førerløse små fly – er indsat for at præcisions-bombe og eliminere angivelige nøglepersoner i terrorbevægelser.

Amnesty har gennemgået alle 45 kendte droneangreb i Nord-Waziristan i det nordlige Pakistan mellem januar 2012 og august 2013. Researchere har lavet detaljerede undersøgelser af ni sager, herunder to, der med sikkerhed kan betegnes som krigsforbrydelser.

Den første er sagen om Mamana Bibi. Den anden var tidligere på året, den 6. juli 2012, da 18 arbejdere – inklusive mindst én dreng – blev dræbt i en serie droneangreb i landsbyen Zowi Sidgi.

Først ramte missilerne et telt, hvor en gruppe mænd sad og spiste aftensmad efter dagens arbejde, dernæst ramte de dem, der kom ilende til for at hjælpe de sårede efter første angreb.

“Ofre udgjorde ingen trussel”

Modsat officielle påstande, der stempler de dræbte som terrorister, viser Amnestys undersøgelser, at ofrene ikke var involverede i kamp eller på anden måde udgjorde nogen trussel.

Amnestys researcher i Pakistan, Mustafa Qadri:

”Vi kan ikke finde nogen retfærdiggørelse for disse drab. Der findes virkelige trusler mod USA og dets allierede i regionen, og droneangreb kan være lovlige i nogle tilfælde”.

“Men det er svært at tro, at en flok arbejdere eller en ældre kvinde omgivet af sine børnebørn var til fare for nogen som helst eller udgjorde nogen trussel mod USA”.

Hvorfor blev disse uskyldige så ramt, og hvem var de tiltænkte mål? USA afviser at offentliggøre information om angrebene.

”Hemmeligholdelse af droneprogrammet giver USA licens til at dræbe og samtidig undgå domstolene og international lovgivning. Det er på tide, at USA fortæller sandheden om droneprogrammet og drager de rette til ansvar”, siger Amnestys Mustafa Qadri.

Pakistanere som Mamana Bibis barnebarn Nabila lever nu i konstant frygt for dronerne. ”Det er en tragedie, at de amerikanske droner nu indgyder folk den samme frygt, som engang blev associeret med al-Qa’ida og Taliban”, fortæller Qadri.

Amnesty International og Human Rights Watch opfordrer USA’s kongres til at undersøge de dokumenterede sager og offentliggøre alle beviser på menneskeretskrænkelser.

Man kan læse hele rapporten på
http://www.amnesty.dk/sites/default/files/mediafiles/113/Will_I_be_Next_-_Lo_res.pdf