Den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg og skoleelevernes store klimabevægelse ”Fridays for Future” bliver hædret med Amnesty Internationals såkaldte “samvittighedsambassadør” pris.
“Ambassador of Conscience Award er Amnesty Internationals højeste hædersbevisning, som fejrer folk der har vist unikt lederskab og mod ved at kæmpe for menneskerettighederne. Jeg kan ikke komme i tanker om en mere værdig modtager end Greta Thunberg og Fridays for Future klimastrejke-bevægelsen,” siger Amnesty Internationals generalsekretær, Kumi Naidoo, i en pressemeddelelse fra organisationen.
Han tilføjer, at han er ”ydmyg og inspireret” af den beslutsomhed, hvormed de unge aktivister udfordrer resten af verden og tvinger os til at tage stilling til klimakrisens realiteter.
”Hver eneste unge menneske, der deltager i Fridays for Future, viser hvad det vil sige at handle ud fra sin samvittighed. De minder os om, at vi er stærkere, end vi ved, og at vi alle har en rolle at spille i at beskytte menneskerettighederne mod klimakatastrofen,” lyder det fra Kumi Naidoo.
”Unge mennesker får ofte at vide, at de er morgendagens ledere. Jeg er så glad for, at Greta Thunberg og Fridays for Future-bevægelsen ikke lyttede til dén besked. Hvis de venter til i morgen, er der ikke nogen fremtid for nogen af os. De har bevist, at de allerede er ledere, og nu er det på tide, at de voksne følger dem,” siger Amnesty-generalsekretæren.
Menneskeret og klima går hånd i hånd
Fridays for Future-bevægelsen blev startet af Greta Thunberg, som i august sidste år besluttede at strejke fra skole hver fredag for i stedet at sætte sig uden for det svenske parlament – Riksdagen – og demonstrere for klimaet.
I løbet af få måneder spredte dette initiativ sig til flere dele af verden.
Ved den seneste Fridays for Future demonstration deltog over en million skoleelever i mere end 100 forskellige lande.
I en udtalelse takker Greta Thunberg for den fornemme Amnesty-pris. Men hun understreger:
”Dette er ikke min pris, det er alles pris. Det er fantastisk at se den anerkendelse, vi får, og at vide, at vi kæmper for noget, der har en betydning,” siger hun.
Klimakrisen måles ofte ud fra den effekt, den har på vores natur, og de ødelæggende konsekvenser for mennesker, hvilket også gør den til en menneskerettighedskrise, skriver Amnesty International.
Klimaforandringer forstørrer de eksisterende uligheder, og deres effekt vil fortsætte og blive forværret over tid, hvis vi ikke handler nu, lyder det i pressemeddelelsen.
”Menneskerettigheder og klimakrisen går hånd i hånd. Vi kan ikke løse den ene uden også at løse den anden,” siger Thunberg.
Ambassador of Conscience Award blev stiftet i 2002 for at hædre personer og organisationer, der fremmer menneskerettighederne ved at handle ud fra deres samvittighed.
Tidligere modtagere tæller blandt andre Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Ai Weiwei, the Youth Groups of West and Central Africa, Angélique Kidjo og oprindelige folk i Canada.