Amnesty: Stort fald i antal henrettelser

execution-knot-suicide-death-rope-hangman-noose-2347543_maxpixel
Forfatter billede

Sidste år blev der henrettet knap en tredjedel færre mennesker i verden end året inden, viser tal fra Amnesty. Eksekveringen af dødstraffen faldt med 31 procent, og dermed oplevede verden færrest henrettelser i mere end et årti.

Det fremgår af Amnesty Internationals rapport om dødsstraf, der er offentliggjort onsdag.

Flere lande melder imidlertid om en stigning i antallet af henrettelser, heriblandt USA, Sydsudan, Japan, Singapore og Hviderusland.

Blandt de øvrige dårlige nyheder i Amnesty-rapporten er, at Thailand har genoptaget eksekveringen af den hårdeste straf, og at Sri Lanka ventes at gå samme vej.

Rapporten viser også, at Kina fortsat er det land i verden, der henretter flest mennesker. Derefter følger Iran, Saudi-Arabien, Vietnam og Irak.

Det er dog vanskeligt at opgøre det præcise antal henrettelser i Kina, som klassificerer disse oplysninger som statshemmeligheder og derfor ikke offentliggør en statistik på området.

Ifølge Amnesty er der dog ikke tvivl om, at Kina fortsat er det land i verden, der foretager flest henrettelser. Menneskerettighedsorganisationen mener, at der årligt er tusindvis af mennesker, som dømmes til døden og henrettes.

Et land, der for første gang har offentliggjort sin statistik over henrettelser, er Vietnam. Her blev mindst 85 dødsstraffe eksekveret i 2018.

Det bringer Vietnam i top 5 på listen over lande med fleste henrettelser.

Foto: Amnesty International

Et forsvindende mindretal

På globalt plan blev mindst 690 mennesker henrettet i 2018. Året inden var antallet mindst 993, viser Amnestys tal, så der er tale om en betydelig nedgang.

Det skyldes blandt andet, at Irans myndigheder har ændret landets strenge narkotikalove, og dermed er antallet af henrettelser i Iran halveret i 2018 i forhold til året inden.

Også i Pakistan, Somalia og Irak er der sket betydelige fald i antallet.

”Det dramatiske globale fald i henrettelser beviser, at selv de mest usandsynlige lande begynder at ændre adfærd og indse, at dødsstraf ikke er svaret”, siger Kumi Naidoo, der er Amnesty Internationals generalsekretær.

Der er dog ikke godt nyt over hele linjen. Thailand foretog i 2018 sin første henrettelse siden 2009, og Sri Lankas præsident, Maithripala Sirisena, har erklæret, at han vil genoptage henrettelser efter en pause på over 40 år.

Desuden er der en håndfuld lande, der har foretaget flere henrettelser i 2018 end i de foregående år.

”Men disse lande udgør nu et forsvindende mindretal”, siger Kumi Naidoo.

Tal fra hele verden viser, at dødsstraffen generelt er på tilbagegang. For eksempel afskaffede Burkina Faso dødsstraf for almindelige forbrydelser i juni 2018, mens henholdsvis Gambia og Malaysia i februar og juli erklærede, at de nu har suspenderet brugen af henrettelser.

På verdensplan har i alt 106 lande afskaffet dødsstraffen helt. Hvis man også tæller de lande med, hvor lovens strengeste straf ikke anvendes i praksis, er der tale om 142 lande i alt.

Find hele rapporten her