Den internationale Valutafond, IMF, har genoptaget bistanden til Kenya efter 3 års pause og godkendt et lån på 250 mio. dollars, rapporterer BBC Online lørdag.
Bistanden har været fastfrosset på grund af betænkeligheder ved korruptionen i det kenyanske samfund og dårlig styring af den nationale økonomi. Præsident Mwai Kibaki, der længe har kæmpet for at få IMFs ridderslag, sagde lørdag, at han håber andre donorer vil følge efter og genoptage deres økonomiske bistand.
Det er der al grund til at tro, de gør. Således har Danmark allerede givet tilsagn om at sætte bistanden i vejret over de kommende år, som belønning for den indsats Kibakis nye regering har gjort siden den trådte til i januar.
IMF har tilladt Kenya at trække 36,1 mio. dollars med omgående virkning fra den 3-årige lånefacilitet, “Poverty Reduction and Growth Facility”, PRGF, som skal gå til at opfylde mål i landets nationale strategi for at reducere fattigdommen. Programmet omfatter bl.a. jobskabelses-tiltag, nedbringelse af den indenlandske gæld og reformer af de økonomiske strukturer.
Både Valutafonden og dens søsterorgan, Verdensbanken, afskar pengestrømmen til Kenya efter hvad de opfattede som klare tegn på, at den daværende mangeårige præsident, Daniel arap Moi, og hans styre ikke udviste reel vilje til at sætte effektivt ind mod korruptionen, som gennemsyrede landet, og det generelle misregimente, som rådede.
Men efter, at præsident Kibaki tog over efter valgsejren i december 2002, kom der andre boller på suppen. Kibaki pressede love igennem mod korruptionen og styrkede retsvæsenet, hvorefter de 2 store låneinstutioner i Washington DC ændrede holdning.
I en erklæring lørdag fra præsidentens kontor i Nairobi hed det, at “regeringen har nu lagt alt på plads til at sikre ordentlig brug og styring af donormidlerne”. Godkendelsen af IMF-lånet ventes da også at opmuntre ikke bare bistand, men også investeringer fra andre lande.
Det er på høje tid. Da IMF i oktober udsatte sin afgørelse om at genoptage Kenya-bistanden, styrtdykkede den kenyanske shilling.