Hvis ikke verden får hovedet ud af busken og erkender omfanget af klimamigration, kan det få meget store konsekvenser.
Sådan lød hovedbudskaberne ved ActionAid og Norsk Flygtningehjælps dialogmøde i Bangladesh' hovedstad, Dhaka, hvor undersøgelsen Community Resilience and Disaster-related Displacement in South Asia blev lanceret lørdag.
Siden 2008 er i gennemsnit 26,4 millioner mennesker verden over blevet fordrevet af katastrofer hvert år – svarende til én fordrevet person hvert sekund, ifølge Norsk Flygtningehjælp.
I 2014 blev 19,3 millioner på globalt plan tvunget til at flytte fra deres hjemsted som følge af klimaændringer og naturkatastrofer.
Sydasien er en af de regioner i verden, som er hårdest ramt af klimaforandringerne. Alene i Bangladesh tvinger floderosioner og oversvømmelser 400.000 mennesker til at forlade deres hjem og land hvert år.
Migration som positiv klimatilpasningsstrategi
For fordrevne befolkningsgrupper er migration en blandt flere strategier, når klimakatastrofen rammer. For millioner af mennesker, som gør en aktiv indsats for overleve og brødføde dem selv og deres familier, er det en legitim og positiv tilpasningsstrategi.
Det påpegede Dr. Saleemul Hug, direktør for International Institute for Environment and Development. Han beklagede, at den nuværende globale samtale om migration er vildledende.
Mens migration er en holdbar løsning for millioner af fordrevne mennesker verden over, bliver det fejlagtigt italesat som et problem. Det er på tide at vi på globalt plan begynder at tale om migration som en positiv klimatilpasningsstrategi, sagde han.
Klimamigration bør indgå i COP21
Md. Shahidul Haque, Secretary, Bangladesh Ministry of Foreign Affairs, efterlyste en global mekanisme til at tackle klimamigration.
Når mennesker vælger at bryde op på grund af klimaforandringer, er det ikke deres eget valg. Det skyldes omstændigheder, som er skabt af CO2 udslip andre steder i verden og som de ikke har indflydelse på. En international ramme for klimamigration bør indgå i COP21 forhandlingerne, sagde han
Selvom klimamigrationen har været svagt aftagende det sidste år ifølge Norsk Flygtningehjælps tal, er der ingen grund til at tro, at antallet af mennesker, som tvinges til at bryde op på grund af naturkatastrofer og klimaforandringer, vil blive færre i fremtiden, snarere tværtimod.
Medmindre der sker dramatiske ændringer i den måde vi tackler klimaforandringerne, må verden belave sig på langt større migrationsbevægelser i fremtiden end den, vi for øjeblikket oplever mod Europa, sagde Dr. Saleemul Hug.
Rapportens to forskere Dr. Mi Zhou og Dorien Braam påpegede, at deres undersøgelse viser, at langt de fleste fordrevne mennesker, foretrækker at blive boende i nærheden af deres oprindelige land og bosted.
Som klimatilpasningsstrategi hører migration til en af de sidste muligheder.
Undersøgelsen "Community Resilience and Disaster-related Displacement in South Asia” er foretaget i Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldiverne, Nepal og Pakistan.
Vibeke Quaade er kommunikationsrådgiver for ActionAid i Bangladesh