Bhutan: Medicinens historie og meget, meget mere

Forfatter billede

Anmeldelse af Lis Garval, U-landsnyt.dk

Det havde jeg ikke ventet: At jeg blev så fanget af ”Medical History of Bhutan”, at jeg læste den fra ende til anden og kun hoppede let hen over nogle af statistikkerne.

Bogen er nemlig meget mere end en gennemgang af sundhed og sygdom fra bon-tiden til i dag.

Den er også en rejse gennem Bhutans udvikling og kultur.

Og på turen har man interessante rejsefæller. En af de første er bon-religionens grundlægger Toenpa Shenrub Milwache, der blev født i Centralasien for 18.000 år siden. Hvad han vidste om medicin og helbredelse – bumzhi – videregav han til sin søn, der fik tilnavnet som den, der ved at kunne helbrede titusind sygdomme.

Siden er kendskabet til bon-medicinen overleveret fra generation til generation for til sidst at blive grundlaget for det, der i dag kendes som traditionel tibetansk medicin og som også er traditionel bhutanesisk medicin.

Bon-religionen og det helbredende medicinske system var således populært i Asien længe før Buddha ankom i det 7. århundrede, men han raffinerede det.

Kinley Dorjis onkel

Medicinens historie fortælles ikke mindst gennem miniportrætter af dem, der har gjort historien med, som har levet og lever i en verden, hvor opfattelsen af sygdom og sundhed er solidt forankret i kulturen, og hvor vestlig medicin bruges side om side med traditionel.

Og så er der de fortællinger, som siger en masse om, hvordan sygdom og helbredelse blev opfattet tidligere og stadig har solidt greb i mange bhutansere.

Dasho Kinley Dorji fortæller således om sin onkel, der i 1994 oplevede, at hans højre fod svulmede op. Han bragte onklen til hospitalet, der fandt ud af, at onklen havde cancer. Den havde ikke spredt sig, og en amputation ved knæet ville redde ham. Men nej. Onklen døde en smertefuld død, mens kræften åd sig op gennem hans ben. Han var ikke i tvivl om, at hvis han mistede sit ben, ville han blive født ”ufuldstændig” i det næste liv.

” I was to learn that an entire generation of Bhutanese people still believed this. That is why families of accident victims spare no effort to find missing limbs for the cremation.”

Konge og koloniherrer

“Medical History of Bhutan” går meget naturligt kronologisk frem, men gør det bredt. Når der fortælles om opbygningen af et moderne sundhedsystem, sker dem med oplysninger Gongsar Ugyen Wangchuk, der var den første konge med en vision for udviklingen af Bhutan. Han blev valgt i 1907.

Læseren kommer også rundt om den britiske koloniherre og hans medbragte medicin, om uddannelse af sundhedspersonale, spedalskhedsmissionen og slutter af med finansiering af sundhedsvæsnet, hvortil dansk udviklingsbistand har bidraget substantielt.

”Medical History of Bhutan” er rigt illustreret. Der er mange historiske fotos, og de er medvirkende til at gøre bogen levende – og fængslende for den læser, der er mere interesseret i mennesker end medicin.

Bon-medicinens fader er afbilledet i smukke farver, mens grundlæggeren af Bhutans monarki, kong Ugyen Wangchuck, ses i sort- hvid m,ed krone og bare tæer.

Som dansker kunne man have ønsket nogle linjer om nyrespecialisten dr. med. Claus Brun og hans kone bioanalytiker Xenia Brun, der i 1968 blev hentet til Bhutan for at hjælpe dronning Ashi Khesangs moder, der mentes at lide af en nyresygdom.

Begge har de fået ”Medical History of Bhutan” og er enige om, at det var specielt dejligt at læse om hospitalet i Paro.

”Det var vores drøm at bygge et hospital der, og nu er det kommet via Danmark og Bjørn Melgaard. Utroligt”, siger Xenia Brun.

Men det er naturligvis en helt anden historie.

Og det er det også, at bogens overskud går til LHAKSAM, det eneste nationale netværk af folk med HIV/AIDS.

“Medical History of Bhutan. Chronicle of Health and Disease from Bon Times to Today” af Dr. Tandi Dorji og Bjørn Melgaard, Udgivet af Centre for Research Initiatives, Thimphu. 174 sider, illustreret. Pris: 200 kr. Bogen kan købes i Politikens Boghandel, København og er i boghandlen i Thimpu. Vil senere blive frit tilgængelig på det bhutanesiske sundhedsministeriums og universitets websites

Læs også om baggrunden for bogen på http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/23-06-13/kunne-ikke-lade-v-re-m-tte-skrive-medicinens-histo