Bolivia taber retssag mod Chile

sinking_of_the_esmeralda_during_the_battle_of_iquique
Fra et søslag under Guerra del Pacifico, hvor det peruvianske skib Esmeralda bliver ødelagt og synker.
Foto: Thomas Somerscales / Public Domain.
Laurits Holdt

Chile behøver ikke at indgå i en forhandling om at lade nabolandet Bolivia få adgang til havet. Det har den internationale domstol i Haag afgjort mandag. 

Bolivia er omkranset af Chile, Argentina, Peru, Brasilien og Paraguay og har ingen direkte adgang til havet. Men indtil slutningen af 1800-tallet havde landet en 400 kilometer lang kystlinje mod Stillehavet. 

Men Chile erobrede kystregionen fra Bolivia under Guerra del Pacifico – Stillehavskrigen mellem 1879 og 1883, hvor Chile var i krig mod både Bolivia og Peru. Chile erobrede også en del af Perus kystregion.

Siden da har Bolivia og Chile været uenige om adgangen til Stillehavet – som Bolivia mener at have krav på. Men Chile er efter domstolens afgørelse i sin gode ret til at afvise forhandlinger.

Regeringen i Bolivias hovedstad La Paz siger, at den maglende adgang til havet hæmmer landets økonomiske vækst og at Chile tidligere har forpligtet sig til at forhandle.

Fra Chiles regering lyder det, at sagen blev afsluttet med en fredsaftale i 1904 og at Bolivia for øvrigt allerede har toldfri adgang til havnen i den chilenske by Arica. Det skriver Al-Jazeera.

De to lande har også en anden strid, som kan ende for domstolen. Den drejer sig om Silala-floden, der udspringer i Bolivia og løber ind i Chile. De to lande er uenige om, hvem der har retten til at udnytte flodens vand.