Brasilianske ngo’er advarer Biden mod aftale med ”regnskovens værste fjende”

gettyimages-1229682862
Der kan være en aftale på vej med Brasilien om Amazonas, men ikke alle er begejstrede
Foto: Andressa Anholete/Getty Images
Thomas Jazrawi

9. april 2021

Den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, er ikke just kendt som den store grønne forkæmper. Alligevel er han inviteret til det store klimatopmøde, som den amerikanske præsident, Joe Biden, afholder d. 22. april. Efter sigende er der nu forhandlinger mellem USA og Brasilien om en konkret grøn aftale til gavn for naturen i Brasilien. Den kunne meget vel blive præsenteret på det kommende topmøde.

Det er imidlertid ikke alle, der jubler over udsigten til den grønne pagt.

”Det er ikke fornuftigt at forvente nogen løsninger for Amazonas fra møder bag lukkede døre med dens værste fjende. Et projekt, der kan hjælpe Brasilien, må bygge på dialog med civilsamfundet, lokale myndigheder, den akademiske verden og – vigtigst – lokalsamfund, som ved, hvordan skovene og de goder, som de indeholder, beskyttes,” skriver 198 brasilianske organisationer i et åbent brev til Det Hvide Hus.  

Der er tale om en lang række grønne organisationer og sammenslutninger for oprindelige folk. En af de mere kendte er Observatório do Clima, som er en paraplyorganisation for 27 klimaorganisationer herunder de brasilianske grene af Greenpeace, Conservation International og WWF.

Ingen aftale, før afskovningen er reduceret
Som en af de allerførste handlinger som nyvalgt præsident, sørgede Joe Biden for at få USA tilbage i den globale klimaaftale, Paris-aftalen, som forgængeren valgte at forlade. Han præsenterede allerede under valgkampen løftet om at indkalde til et klimatopmøde, der skal hæve de globale grønne ambitioner.

Derudover nævnte han, at han ville forsøge at mobilisere 20 milliarder dollars til at reducere afskovningen i Amazonas. Det blev dengang afvist af Bolsonaro, men ifølge det åbne brev er der altså dialoger i gang mellem Brasilien og USA, som kan munde ud i en konkret aftale.

Ifølge Observatório do Clima har der været forhandlinger i flere uger mellem Brasilien og USA, og kilder fortæller, at der blandt andet bliver talt om at overføre penge til gengæld for at reducere skovhugst. 

Ngo’erne mener imidlertid, at der skal vises mere handlekraft fra den brasilianske præsident, før der kan indgås aftaler.

”Ingen forhandlinger bør gå videre, før Brasilien har reduceret afskovning til et niveau, som er i overensstemmelse med den nationale klimalov, og før den række af lovforslag med tilbageslag for miljøet, der bliver sendt til kongressen, bliver trukket tilbage. Forhandlinger med Bolsonaro er ikke det samme som at hjælpe Brasilien med at løse dets problemer,” lyder det fra organisationerne. 

En blandet skare
Der er store forhåbninger til Bidens kommende klimatopmøde. Først og fremmest har USA lovet at præsentere en opdateret klimaplan under Paris-aftalen. Der er et krav i den globale klimapagt om, at alle lande skal opdaterede deres klimaplaner i 2020. Det er for USA’s vedkommende ikke sket på grund af den foregående regering. 

Store lande som Kina og Indien mangler ligeledes at sende nye klimaløfter til FN, og de kan meget vel komme ved samme lejlighed, da statslederne fra begge lande er med på gæstelisten. Det samme er Saudi-Arabien, som netop har præsenteret nye grønne ambitioner. 

Læs også: Saudi-Arabien med nye grønne takter 

Det er en blandet skare, der er inviteret med til det grønne træf. Det gælder statsledere fra så forskellige lande som Marshalløerne, Bangladesh, Colombia, Nigeria, Mexico, Frankrig og Antigua og Barbuda. Adskillige som eksempelvis Australiens premierminister, Scott Morrison, der også er inviteret, er ikke kendt for en ambitiøs grøn politik. 

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), er også på gæstelisten