De to foregående år har World Press Photo udgivet en rapport med titlen ’The State of News Photography’, der undersøger identitet, arbejdsforhold og praksis for fotografer verden over. Begge år var resultaterne iøjnefaldende: Nordamerikanske og europæiske fotojournalister var stærkt overrepræsenterede, og især latianamerikanske og afrikanske fotojournalister var underrepræsenterede.
Et nyt bureau for latinamerikanske og afrikanske fotojournalister med navnet Native Agency vil bryde tendensen og styrke repræsentationen af lokale fortællinger fra Afrika og Latinamerika.
Fokus på lokale historier
Ifølge Native Agency kan lokale fotojournalisterjournalister ikke blot fortælle gode historier, men også bidrage med deres egne historier. Historier, der mangler i det internationale mediebillede.
“Fotografer fra Afrika og Latinamerika tror, at den vestlige vinkel er opskriften på, hvordan du bliver til noget i industrien; at fattigdom og bloddryppende fotografier sælger, fordi det er dem, der portrætteres oftest. Det er dem, der bliver vist i nyhederne. Det er sådan vestlige fototgrafer får deres historier,” siger colombianske Laura Beltrán Villamizar, en af stifterne af Native Agency, til The New York Times' fotojournalistiske blog Lens.
Native Agencys pointe er, at hverdagsfortællinger også er nødvendige i fremstillingen af Afrika og Latinamerika. Sammen med sin landsmand Federico Rios Escobar hjælper Laura Beltrán Villamizar fotograferne med at researche, udvikle og udgive fortællingerne blandt andet ved at skabe kontakt til forskellige ngo’er, museer og gallerier, der kan have interessere i fotografernes arbejde.
Native Agency blev stiftet i oktober 2016. Dengang var der fem fotografer, i dag er der 16 fotojournalister fra 15 forskellige lande tilknyttet bureauet.
På Native Agencys hjemmeside har hver kunstner sin egen underside med fotografier, der fortæller deres egne fortællinger. For eksempel har Federico Rios Escobar fulgt FARC i billedserien ’The Last Days In The Jungle’ i perioden op til, at FARC og den colombianske regering underskrev en aftale om våbenhvile i løbet af fredsforhandlingerne.
Miora Rajaonary fra Madagaskar fokuserer på sociale problemstillinger og skiftende kulturer og identiteter i det moderne Afrika eksempelvis i billedserien ’I See You With My Heart’, hvor hun zoomer ind på forholdet mellem hvide og sorte i Sydafrika.
Fotografier fra de 16 fotojournalister kan ses på Native Agencys hjemmeside.