Burma har stadig milliardgæld til udlandet

Forfatter billede

Danmarks gældseftergivelse i sidste uge til Burma (Myanmar) var kærkommen, men en dråbe i havet. Landet slæber stadig rundt på en stor gæld til udlandet – og planlægger at optage nye lån fra Verdensbanken.

15. januar 2014: Burma (Myanmar) skylder mere end 5 mia US-dollars (27,4 mia. kr.) væk – primært til medlemslande af Paris-klubben.

Gælden er dog blevet markant reduceret, siden præsident Thein Sein overtog styringen med det råstofrige land efter parlamentsvalget i april 2011.

Det siger Dr. Zaw Oo, der er økonomisk rådgiver for regeringen, ifølge nyhedsmagasinet The Irrawaddy.

Milliardgæld

Da Thein Seins semi-civile regering kom til magten, skyldte Burma 11 mia. US-dollars – primært til Verdensbanken, den Asiatiske Udviklingsbank og vestlige lande i Paris-klubben.

“Vi mangler stadig at tilbagebetale 4 mia. US-dollars (i gammel gæld, red.) til Paris-klub-lande, og vi skylder Japan, fordi vi lånte penge til at tilbagebetale gæld til Verdensbanken og Den Asiatiske Udviklingsbank. Så der er over 5 mia. US-dollars i alt,” sagde Dr. Zaw Oo til The Irrawaddy.

Han tilføjede, at rentesatsen på lånet fra Japan var mindre en 1 pct, og at gælden til Paris-klub-landene sandsynligvis ville blive reduceret.

Norge eftergav gæld

“Gældsreduktion kan tage forskellige former. Norge eftergav vores gæld. Andre lande følger forhåbentlig deres eksempel,” siger han i et interview, man må formode blev lavet før den danske udviklingsminister, Rasmus Helveg Petersen (R), i torsdags under et besøg i landet eftergav Burmas gæld til Danmark på 295 mio. kr.

Nye lån

Dr. Zaw Oo tilføjede, at Burma pga. låneregler ikke for øjeblikket kan optage flere lån fra medlemslandene i Paris-klubben, men at regeringen i slutningen af måneden indgår realitetsforhandlinger med Verdensbanken om nye lån.

Gæld for folket

The Irrawaddy citerer dog også den burmesiske økonom Dr. Aung Ko Ko for at minde regeringen om at bruge lånene på programmer, der kommer den brede del af befolkningen til gavn.

“Regeringen er nødt til at bruge disse lån på programmer, der giver fordele for befolkningen, som f.eks. sundhed og uddannelse eller infrastruktur, der kan give økonomisk udvikling. Ellers bliver penge lånt af regeringen bare til gæld for folket,” siger han.

FAKTA

Paris-klubben er en uformel gruppe af officielle kreditorer fra 19 lande: UK, Frankrig, Tyskland, Japan, Norge, Italien, Finland, Holland, Danmark, Canada, Australien, Spanien, Belgien, Østrig, Sverige, Schweiz, Irland, Rusland og USA.