Burmas militærstyre løsner jerngrebet om medierne

Forfatter billede

Efter 50 år med militærstyre og stærk statscensur løsner den nye civile regering i Burma langsomt kontrollen med landets medier.

Det viser en ny undersøgelse af mediesituationen i Burma udarbejdet af International Media Support (IMS).

Som led i en række reformtiltag har den burmesiske regering slækket på censuren på en række aviser og magasiner, der tidligere skulle aflevere deres tekster til censur inden offentliggørelsen. I parlamentet diskuteres for første gang lovgivning for presse- og ytringsfrihed.

Medier spiller central rolle

Oppositionens stemme i form af Aung San Suu Kyi dækkes i selv statsejede medier og en række websites, der tidligere var blokeret, som f.eks. YouTube, Google og Facebook, er nu også tilgængelige i landet.

“Selvom mange er skeptiske overfor regeringens oprigtighed i forhold til at gennemføre reformer, kan tiltagene for friere medier betegnes som et væsentligt skridt til at styrke de demokratiske kræfter i landet,” siger Lars Bestle, leder for IMS’ Asien afdeling og en af forfatterne bag rapporten.

Mediernes rolle er central for den demokratiproces der er gået i gang. De skal fortælle hvad reformerne handler om, vise hvad regeringen foretager sig og oplyse folk om deres rettigheder. I et land underlagt mere end 50 års militærstyre, kan medier være med til at sikre forsoning, stabilitet og samtidig give folket en stemme i den nuværende demokratiske udvikling.

Unge journalister med stort ansvar

Undersøgelsen viser, at landets unge journaliststab med en gennemsnitsalder på 25, står overfor store udfordringer. I mere end 50 år har staten truffet beslutninger om hvad der må og ikke må skrives og offentliggøres.

Kun få har en journalistisk uddannelse eller forståelse for etik eller hvordan man bedriver objektiv journalistik. Derfor befinder de unge journalister og redaktører sig nu i en uvant rolle, hvor de i højere grad skal træffe beslutninger om indhold og informere for befolkningens skyld.

“Derfor er det vigtigt ikke blot at støtte ytrings- og pressefrihed generelt, men også selve opbygningen af en solid mediesektor og uddannelsen af journalister,” siger Lars Bestle

Over de næste måneder vil IMS i samarbejde med lokale medieaktører se på, hvorledes man best kan støtte opbyggelsen ef en bæredygtig mediesektor, der skal være med til at understøtte landets spirende demokrati.

Læs hele rapporten her: http://www.i-m-s.dk/article/myanmar%E2%80%99s-government-loosens-control-media