Christian Friis Bach presser på for fred og forsoning i Nepal

Laurits Holdt

Udviklingsministeren har under sit besøg i Nepal den 4.-5. april opfordret de politiske aktører til snarest at holde demokratiske valg, færdiggøre en ny forfatning og indlede en forsoningsproces og et retsopgør efter den langvarige konflikt.

”Danmark støtter Nepal i den svære proces frem mod varig fred og udvikling. Derfor har jeg brugt besøget til at presse på for, at de politiske partier lever op til deres ansvar og udviser den nødvendige fleksibilitet, der skal til for at få demokratiet tilbage på sporet og skabe de nødvendige rammer for økonomisk udvikling, siger Christian Friis Bach.” Det fortæller Udenrigsministeriet på sin hjemmeside lørdag.

Fredsprocessen i Nepal går desværre trægt og manglen på et parlament, en valgt regering og en forfatning udgør klare risici. I den forbindelse udtaler Christian Friis Bach:

”Et væsentligt skridt mod varig fred er også et opgør med de grove menneskerettighedskrænkelser, som blev begået under konflikten. Sandhed og forsoning er afgørende. Intet land kan skabe et stabilt samfund, hvis der gives straffrihed for alvorlige menneskerettighedskrænkelser”.

“Varig fred og velstand kan samtidig kun sikres gennem et inklusivt samfund, hvor alle har lige rettigheder og muligheder. Ulighed og diskrimination af marginaliserede grupper som dalitter er desværre stadig et stort problem i landet og bør bekæmpes målrettet.”

Det fremtidige partnerskab

Formålet med besøget har også været at drøfte det fremtidige partnerskab mellem Danmark og Nepal.

Fokus for det fremtidige danske engagement er dels støtte til at sikre fremdrift i fredsprocessen, demokratiet og forbedring af menneskerettighederne, dels tilvejebringelse af inklusiv og grøn økonomisk vækst. Især med fokus på vedvarende energi og landbrug.

”Den danske udviklingsbistand til Nepal har skabt værdifulde resultater. Fattige landdistrikter har fået adgang til grøn energi, flere børn kommer nu i skole, og der er opnået øget sikkerhed og rettigheder efter afslutningen af den væbnede konflikt”, afslutter Christian Friis Bach.

Den danske støtte til energisektoren har bidraget til, at ca. fem millioner fattige nepalesere i afsides områder nu har fået adgang til vedvarende og renere energi, bl.a. gennem solcelleanlæg og mikro-vandkraftanlæg.