Nedskæringer på udviklingsbistanden rammer arbejdstagere i udviklingslandene

Arbejdere sorterer kaffebønder i Addis Ababa
Foto: DFID/Flickr
Forfatter billede

Arbejdere i en række udviklingslande får i dag støtte via 3F og U-landssekretariatet til at organisere sig og kæmpe for bedre løn- og arbejdsforhold. De vil fremover opleve at støtten bliver kraftigt beskåret når regeringens spareplaner sætter ind.

Det er særligt kritisk fordi arbejdere i mange udviklingslande ikke har ret til at forhandle løn eller organisere sig, og det giver arbejdsgiverne mulighed for at nedprioritere arbejdsmiljø og sikkerhed.

Ledelseskonsulent i 3F’s afdeling for international solidaritet og udvikling, Bjarne Harder Larsen fortæller til Avisen.dk at hans afdeling mister 8.6 millioner kroner på finansloven.

”Vi er nødt til at lukke mange af vores aktiviteter. En fjerdedel af vores indtægter forsvinder. Det er meget alvorligt” fortæller Bjarne Harder Larsen.

Bjarne Harder Larsen pointerer, at en stærkere fagbevægelse er en forudsætning for udviklingen af et stabilt arbejdsmarked og større lighed for klodens fattigste.

Hos U-landssekretariatet fjerner regeringen 14.1 mio. kr. Det betyder, at næsten en tredjedel af de offentlige støttekroner forsvinder fra LO og FTF’s fælles U-landssekretariat.

”Vi kommer til at lukke kontorer, gennemføre en fyringsrunde og afslutte partnerskaber i nogle lande” udtaler Mads Bugge til Avisen.dk

Social dialog står for skud

Der er ganske få organisationer, der arbejder med fagforeningsarbejde i udviklingslandene, og arbejdet med at opbygge social dialog (i udviklingslande) rammes særligt hårdt.

På forrige finanslov var afsat 75 mio. kr. til social dialog i udviklingslande. Det havde til hensigt, at fremme arbejdstagerrettigheder og forbedre rammebetingelser for økonomisk vækst. Det beløb forventes at blive reduceret med 55 mio. kr.