Danida Development Days, dag 2: Danmark i front for EUs globale mål

Forfatter billede

Af Malene Lykkebo, U-landsnyt.dk

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) stillede op til spørgerunde, da nyheden om Danmarks indflydelse på EUs prioritering af kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder løb ind.

Scenen var sat, folk havde samlet sig og Friis Bach stod klar på scenen.

Næsten inden spørgerunden egentlig var gået igang blev det stolt proklameret, at Danmark tirsdag i Bruxelles havde “afgørende indflydelse” på, at kvinders ret til at råde over egen krop (f.eks. hvor mange børn de vil have) nu er blevet en del af de prioriterede mål, som EU vil kæmpe for, når den nye globale udviklingsdagsorden for tiden efter 2015 skal fastlægges.

EU’s position skal indgå i de kommende forhandlinger i FN.

Danmark har sammen med enkelte andre af de 27 EU-lande været i front for at sikre, at EU fastholder en stærk linje i dette spørgsmål.

Det er et område, hvor nogle få lande de senere år har haft problemer med at støtte op om EU’s ellers progressive linje, bl.a. på grund af striden om adgang til abort.

Friis Bach sagde i en presseudtalelse før onsdagens spørgerunde, at “der har været svære diskussioner hele vejen til målstregen. Jeg er glad for og stolt over, at vi har fået skabt den fornødne opbakning i EU-kredsen til en høj prioritering af kvinders rettigheder og seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder”.

“Det er ambitiøst og sikrer et solidt aftryk i den videre FN-proces. Og det er afgørende for at bekæmpe den stadig alt for høje mødredødelighed og sikre alle kvinder ret til selv at bestemme hvor mange børn de vil have, og til at føde dem under sikre forhold,” lagde han til.

Det var tydeligt, at dette skal forstås som en stor sejr.

Er verden så blevet et bedre sted at være siden ministerens tiltræden i 2011?

Svaret er både ja og nej – kigger man rundt i fx Afrika, møder man flere ledere, der tør stå frem og kræve demokrati, menneskerettigheder, vækst. Men man støder selvfølgelig også på sørgelige historier – der er krige og uroligheder, der taler sit tydelige sprog.

Et andet stærkt budskab, som blev formuleret, var, at budgetstøtte “er og bliver en nødvendighed”. Til forskel fra flere andre lande holder Danmark – og ikke mindst ministeren – fast i, at denne form for direkte tilskud til en regerings budget er den rette vej at gå i modtagerlandene.

Andre lande, inklusiv vores nabo Sverige, er uenige og forklarer det med, at man “slipper” for at stå til regnskab for et støttet lands måske overdrevne korruption, ligegyldighed overfor menneskerettigheder etc. Hvis man blot støtter uddannelse, så er det nemmere at undsige sig de “grimme sager”.

Sessionen, der varede små 25 minutter, var på trods af sin korthed spændende – ikke mindst på grund af den glædelige nyhed fra Bruxelles.