Danidas erhvervstøtteordninger på stand-by efter kritisk evaluering

Forfatter billede

Evalueringen rejser en række kritiske punkter, hvor det konkluderes at støtteordningerne ikke har haft tilstrækkelig effekt på jobskabelse og bæredygtig vækst i u-landene. Samtidig tilføjes det, at ordningerne har været i konflikt med EU’s regler for statsstøtte. Som et resultat sættes erhvervsstøtteordningerne midlertidigt i bero.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) har besluttet at sætte Danida Business Partnerships og Business Project Development faciliteterne midlertidigt i bero og samtidig indlede udviklingen af nye og mere tidssvarende instrumenter som en del af en ny strategisk ramme for innovative partnerskaber.

Det skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag.

Mogens Jensen begrunder:

”Jeg er meget optaget af at bringe den private sektor og i særdeleshed danske virksomheder bedre i spil på måder, der bidrager til bæredygtig vækst og udvikling i udviklingslandene”.

“Derfor indleder vi nu en tæt dialog med erhvervsliv og civilsamfund for at nytænke vores erhvervsinstrumenter, så de kan blive mere tidssvarende og endnu mere effektive”.

“Samtidig skal vores erhvervsinstrumenter naturligvis følge EU’s regler for statsstøtte. Da der er stillet spørgsmålstegn herved, sætter vi nu Danida Business Partnerships og Business Project Development faciliteterne midlertidigt i bero”.

Igangværende projekter og aktiviteter vil kunne fortsætte, men der vil ikke blive indgået nye aftaler under de nuværende programmer”.

Evalueringen

Konsulentbureauerne Devfin Advisers AB og Nordic Consulting Group A/S har gennemført en evaluering for perioden 2006-2011 af det tidligere erhvervsstøtteinstrument Business to Business (B2B). 

Evalueringen viser, at B2B programmet har været en løftestang for danske virksomheder til at engagere sig kommercielt i udviklings- og vækstøkonomier og et relevant instrument til overførsel af dansk teknologi til udviklingslande.

Der har været en række gode projekter, men B2B-programmet har imidlertid ikke samlet set haft en tilstrækkelig effekt på jobskabelse og bæredygtig vækst og udvikling i udviklingslandene. Evalueringen har også sat spørgsmålstegn ved instrumenternes forenelighed med EU-statsstøtteregler.

B2B-programmets efterfølger Danida Business Partnerships har til formål at bidrage til lokal vækst og beskæftigelse og fremme CSR via overførsel af dansk viden og knowhow gennem kommercielle samarbejder mellem virksomheder i Danmark og partnere i udviklingslandene.

Projekterne har hidtil kunnet modtage støtte på op til fem mio. kr. over fem år.

Den mindre projektfacilitet, Business Project Development, har siden 2013 søgt at promovere overførsel af danske erhvervskompetencer til udviklingslande gennem projekter, hvor der kan ydes støtte på op til 750.000 kr. til indledende afdækning af muligheder i udviklingslande.

Begge ordninger sættes i den nuværende form midlertidigt i bero, indtil der er udviklet en efterfølger. Aftaler og projekter, som allerede er godkendt eller i gang, vil ikke blive berørt.

Læs hele pressemeddelelsen: Mogens Jensen: Erhvervsinstrumenter skal i højere grad tilgodese jobskabelse i udviklingslande

Her er der links til sidst i teksten til et sammendrag af B2B-evalueringen på dansk (fire skærmsider) og til hele evalueringen på engelsk (164 skærmsider).