Danmark bakker op om Frankrigs Mali-indgriben og overvejer støtte

Forfatter billede

”Jeg er meget bekymret over situationen i Mali. I lyset af risikoen for yderligere destabilisering, bakker jeg fuldt og helt op om Frankrigs forsøg på at sikre stabilitet i området inden for rammerne af FN’s Sikkerhedsrådsresolution 2085” siger udenrigsminister Villy Søvndal i pressemeddelelse fra udenrigsministeriet.

Den seneste militære offensiv iværksat af oprørsgrupper i det nordlige Mali har ført til fornyet eskalering af situationen i Mali, og har fået Frankrig til at iværksætte en militær operation.

Og i lyset af den seneste udvikling vil man fra dansk side se på andre muligheder for at bidrage til det internationale samfunds håndtering af den aktuelle situation end Sahel-initiativet til 125. mio. kr..

Udenrigsministereren siger videre:

“Frankrigs indsats skal ikke mindst ses i lyset af behovet for at beskytte civilbefolkningen samt et ønske om at forhindre terror-organisationer i at overtage kontrollen i den skrøbelige stat. Jeg har faktisk længe været bekymret over den ustabile situation i Mali, og den seneste militære offensiv i det nordlige Mali forøger desværre risikoen for yderligere destabilisering – ikke bare af Mali, men af hele den bredere Sahel-region”.

“Jeg fordømmer på det kraftigste de militære angreb på de maliske styrker. Jeg opfordrer Malis overgangsregering til at fremlægge en handlingsplan for en fuld genetablering af landets forfatningsmæssige rammer. Forhandling er fortsat en mulighed, men naturligvis kun med de grupper, der er villige til at acceptere malisk national enhed og har afskåret kontakten til terroristbevægelser.”

125 mio. kr til nyt Sahel-initiativ

Den danske regering har afsat 125 mio. kr. over de næste fem år til et nyt dansk Sahel-initiativ, der har til hensigt at styrke konfliktløsning og stabiliseringsinitiativer i Sahel-regionen.

Det skal ske gennem et aktivt dansk konfliktforebyggende engagement i konflikten i Mali og gennem indsatser inden for anti-radikalisering og sikkerhedssektorreformer. Som led i det nye danske Sahel-initiativ mødes udenrigsministeren senere på måneden med prominente repræsentanter fra civilsamfundsgrupper i det nordlige Mali for sammen med dem at drøfte mulige forhandlingsbaserede løsninger.

Efter flere måneders relativ stilstand iværksatte oprørsgrupper i det nordlige Mali den 10. januar en militær offensiv mod syd og indtog byen Konna, der ligger ca. 50 kilometer nord for den strategisk vigtige by Mopti.

FN’s Sikkerhedsråd holdt samme dag krisemøde om situationen, hvor man gav opbakning til de lande, der ville kunne støtte Mali og Malis sikkerhedsstyrker i den akutte situation. Efter anmodning fra den maliske præsident besluttede Frankrig den 11. januar at intervenere militært til støtte for den maliske hær.

For yderligere information kontakt: Birgitte Markussen, kontorchef i Afrika-kontoret, tlf: 33920378/25267679, mail: [email protected] og Henrik Røjgaard, særlig rådgiver for udenrigsministeren, tlf. 20461463, mail: [email protected]