Danmark i FN: Bedre gensidig forståelse mellem kulturer en udfordring og en mulighed for alle

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

KØBENHAVN, 29. september 2010: Ambassadør Carsten Staur talte tirsdag på Danmarks vegne ved åbningen af FN’s 65. Generalforsamling.

Under overskriften ”Globale udfordringer – globale svar” gennemgik han de udfordringer, som blandt andet klimaforandringer og fattigdom stiller verdenssamfundet overfor, og som FN må spille en afgørende rolle for at løse.

Ambassadøren fremhævede resultaterne af topmødet om 2015-målene, og det momentum, der dermed var skabt. Han pegede desuden på de muligheder, som grøn vækst byder på i forhold til beskæftigelse, innovation og værdiskabelse i både udviklede og udviklingslande.

Carsten Staur talte også om behovet for at opretholde de principper og målsætninger, som er fastlagt i FN Pagten i en verden præget af mere gensidig afhængighed og øget usikkerhed.

– En styrkelse af den gensidige forståelse mellem kulturer er en vigtig udfordring og en værdifuld mulighed for os alle, sagde ambassadøren. Fra dansk side tog man derfor stærkt afstand fra trusler f.eks. om afbrænding af Koranen. Sådanne handlinger må aldrig stå i vejen for at gå dialogens vej. Man må stå fast og samlet mod dem, der opildner til stridighed og vold.

Ambassadøren kom desuden ind på en række andre danske udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter, herunder på nedrustningsområdet og vedrørende fredsprocessen i Mellemøsten. Han fremhævede de muligheder, den seneste udvikling i Afghanistan bød på, herunder Kabul konferencens initiativer, der skal sikre afghansk ejerskab på alle områder. Han lagde vægt på, at processen nødvendiggør et koordineret internationalt engagement, såvel civilt som militært.

http://www.um.dk/NR/rdonlyres/ED19C425-7226-49A9-B4F3-319C78FE65AB/0/UNGAtale.pdf