Danmark på kølehus i Indien

Forfatter billede

Regeringens ambitiøse fremstød på et af verdens vigtigste vækstmarkeder er løbet ind i en mur, fordi Danmark ikke vil udlevere den terroranklagede Niels Holck til Indien, skriver dagbladet Politiken fredag.

Forholdet til Indien er så skadet, at Dansk Industri sammenligner situationen med Muhammedkrisen, hvor danske varer blev boykottet i Mellemøsten.

Senest har den indiske præsident, Pratibha Devisingh Patil, droppet planer om en rejse til Danmark. Ifølge Politikens oplysninger skulle hun til sommer have åbnet en udstilling med moderne indisk kunst på kunstmuseet Arken, der skyder gang i et storstilet dansk-indisk projekt om udveksling af kunst, videnskab og erhvervsliv.

Men nu holder præsidenten sig væk, siger organisatorerne bag projektet ’India Today/Copenhagen Tomorrow’.

Det donorfinansierede projekt koster over 35 mio.kr., som udover kunst, musik og litteratur gives til forskning, samarbejde mellem universiteter og stipendier til danske og indiske studerende.

En delegation fra Folketinget har tillige fået aflyst en rejse til landet, og danske ministre er ikke velkomne længere, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten samtidig fredag.

Netop fredag holder EU topmøde med Indien om en frihandelsaftale, der bliver verdens største omfattende 1,7 milliarder mennesker i Europa og Indien.

I 2011 eksporterede Danmark varer til Indien for omkring 3 milliarder kroner. En stigning på næsten 20 procent i forhold til året før, skriver DR online fredag.

– Det er kun en mindre del af eksporten, der er kommet i fare, siger afsætningspolitisk chef i DI Peter Thagesen til DR Nyheder.

– Hovedparten af den samhandel vi har med Indien foregår i privat regi og den kører videre helt upåvirket, men hvis man kigger på det offentlige marked, hvor danske virksomheder kan levere til den offentlige sektor i Indien, er der lige nu problemer, siger han.