De 12 deltagende organisationer
ADRA Danmark
BØRNEfonden
CARE Danmark
Dansk Flygtningehjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Oxfam IBIS
Læger uden Grænser
Mellemfolkeligt Samvirke
Red Barnet
Røde Kors
SOS Børnebyerne
UNICEF Danmark
Desuden kan 10 pct. af det indsamlede beløb søges af mindre organisationer til langsigtede udviklingsprojekter, der lever op til indsamlingens kriterier og årets tema.
På verdensplan lider millioner af børn af fejl- eller underernæring. Det er ikke dem, der fylder nyhedernes flade. For den stille sultkatastrofe kan ikke konkurrere med krigen eller flodbølgen. De bliver glemt. Overladt til sig selv – og kampen for at få noget at spise.
Derfor er bekæmpelsen af sult blandt børn temaet, når Danmarks Indsamling 2017 sparkes i gang. Værtsparret Ulla Essendrop og Mads Steffensen styrer slagets gang, når Danmarks Indsamling for 11. gang kulminerer i et kæmpe tv-show på DR1 – direkte fra Svejsehallen på Refshaleøen i København – lørdag den 4. februar.
Tre millioner børn dør årligt af sult
Hvert år dør over tre millioner børn under fem år, som følge af sult. Det er børn, der ikke får mad – hverken morgen eller aften. Det er børn, som ikke har kræfter til at gå i skole eller lege, fordi de mangler energi. Det er børn, som får store oppustede maver, fordi de mangler protein. Det er børn, som ikke kan sove om natten, fordi de er sultne.
Mere end 90 millioner børn under fem år er faretruende undervægtige, og næsten hvert andet dødsfald (45 pct.) blandt børn under fem år kan relateres direkte til sult. Det efterlader sult, fejl- og underernæring som den største globale sundhedsrisiko – større end HIV/AIDS, malaria og tuberkulose tilsammen.
”Ingen rammes hårdere af sult end børn. En sult, der handler om mere end en knurrende mave, som spiser barnet op indefra og nedbryder barnets hjerne, motorik – hele nervesystemet. Sult ødelægger ikke kun det enkelte barns fremtid. Uden hjælp risikerer hele befolkninger at blive fastholdt i en tilstand af kronisk sult, når børnene ikke udvikler sig, og den næste generation ikke kan være med til at drive samfundet fremad, ” siger Anna Rørbæk, der er talsperson for Danmarks Indsamling og chef for kommunikation og public affairs hos BØRNEfonden.
12 konkrete projekter bekæmper sult
Derfor sætter Danmarks Indsamling 2017 fokus på de fatale konsekvenser, det har for lande verden over, når børn sulter. Frem mod den 4. februar samler Danmarks 12 største humanitære organisationer og DR – sammen med danskerne – ind til 12 konkrete projekter, der bekæmper sult blandt børn. Projekter som blandt andet skal sikre mad på bordet til børn af de fattigste indianerfamilier i Bolivia, støtte til sårbare gravide kvinder og spædbørnsfamilier i Madagaskar ved at hjælpe med at udvikle landets sundhedssystem samt undervisning i dyrkning af afgrøder for mødre på flugt i Afghanistan, som hver dag kæmper for at brødføde deres børn.
DR sætter fokus på årets tema
Både tv, radio og net er med, når den 11. Danmarks Indsamling ruller af stablen. P3, P4, Aftenshowet, Ramasjang og DR Ultra er blandt de DR-platforme, der sætter fokus på årets tema med journalistik, oplysning og underholdning. I løbet af januar og første uge af februar bliver sendefladen fyldt med historier, auktioner og konkurrencer, der støtter op om indsamlingen, og det hele kulminerer med et stort indsamlingsshow på DR1 lørdag den 4. februar 2017 kl. 19.00, der med værtsparret Ulla Essendrop og Mads Steffensen i front sendes direkte fra Svejsehallen på Refshaleøen i København:
”Børn der sulter, er én af de katastrofer, der gør allermest ondt, men som desværre også alt for ofte bliver overset i den daglige mediestrøm. DR ser frem til at rette opmærksomheden mod dette vigtige tema, når Danmarks Indsamling for 11. gang i træk åbner et vindue til det, vi kalder de ’stille katastrofer’. Frem mod det store indsamlingsshow på DR1 den 4. februar, vil vi gøre vores bedste for at fylde sendefladen med den rette blanding af journalistik, oplysning og underholdning – og så håber vi, at danskerne endnu en gang vil støtte massivt op om indsamlingen, ” siger DRs redaktør Anders Thomsen.
Om Danmarks Indsamling
Danmarks Indsamling er en fælles indsamling til fordel for udviklingslandene i Afrika, Asien og Latinamerika, som DR og 12 af Danmarks største humanitære organisationer står bag. Organisationerne arbejder for at hjælpe landene ud af fattigdom, hjælpe de mest udsatte mennesker til en fremtid og fremme FNs udviklingsmål.
I 2017 er det 11. gang, Danmarks Indsamling afholdes. Indsamlingen løber fra 1. januar og kulminerer med et tv-show på DR1 den 4. februar 2016. Siden den blev afholdt første gang i februar 2007, har danskerne bidraget med mere end 869 millioner kroner, og hjulpet mere end 7 millioner mennesker til en bedre tilværelse. I 2016 samlede danskerne over 97 mio. kroner ind under temaet ’10 år mod fattigdom’.
Om økonomien
Det er de 12 organisationer, som gennemfører og administrerer projekterne, og Danmarks Indsamling har derfor udelukkende udgifter til selve indsamlingen. Danmarks Indsamling har en målsætning om, at begrænse indsamlingsudgifterne (til tv-show, markedsføring, revisorer, arbejdskraft osv.) til maksimalt 15 pct. af det indsamlede beløb.
I forbindelse med den konkrete projekthåndtering har de 12 organisationer bag Danmarks Indsamling forpligtet sig til, at der aldrig må gå mere end syv pct. til administration. Alle revisorpåtegnede regnskaber ligger frit tilgængelige på www.danmarksindsamling.dk.
Læs mere om Danmarks Indsamling 2017 på www.danmarksindsamling.dk eller www.dr.dk/danmarksindsamling Indsamlingen kan desuden følges på www.facebook.com/danmarksindsamling samt på øvrige sociale medier med @DKindsamling og #IntetBarnMåSulte