Overalt i verden har udbruddet af coronavirus allerede fået store konsekvenser, og flygtninge og fordrevne er blandt de mest sårbare og udsatte grupper.
Mange bor i tætbefolkede lejre og områder, hvor det er næsten umuligt at holde fysisk afstand. Samtidig har mange flygtninge og fordrevne kun begrænset adgang til lokale sundhedsydelser og hygiejnefaciliteter såsom rent vand.
Men foruden at være en global sundhedskrise, er coronaudbruddet også en krise, der kan få skæbnesvangre konsekvenser for udsatte og sårbare gruppers fremtid. Blandt dem desværre mange flygtninge og fordrevne.
“Ud over frygten for at disse mennesker smittes med coronavirus, frygter vi i DRC Dansk Flygtningehjælp, at de sekundære effekter af krisen kan have drastiske og langsigtede konsekvenser såsom øget fattigdom, krænkelse af rettigheder og en øget risiko for konflikter,” siger DRC Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Charlotte Slente, i en pressemeddelelse fra organisationen.
”Som altid er det de mennesker, der har mindst, som bliver ramt hårdest og betaler den højeste pris. For flygtninge og fordrevne er det her en krise, der forstærker den krise, de allerede lever i – hvor mange lever under kummerlige forhold, ikke er tilstrækkeligt integreret i de samfund, de bor i, og kun har begrænset adgang til jobs, mad, uddannelse og sundhedsydelser.”
En halv milliard skal hjælpe over seks millioner i 37 lande
Ifølge en undersøgelse, som DRC Dansk Flygtningehjælp for nylig har gennemført i Jordan, svarede kun tre procent af i alt 867 syriske flygtningefamilier, at mindst ét familiemedlem har et arbejde og kan tjene penge til at bidrage til at forsørge familien.
Det tal er faldet fra 65 procent, inden coronakrisen satte ind.
Derudover svarede knap 80 procent af familierne, at de ikke har mad nok til at klare sig igennem de næste 14 dage.
“Tallene er skræmmende, og de viser både de umiddelbare og langsigtede udfordringer, som vi står overfor i vores arbejde – og som flygtninge og fordrevne står med i deres dagligdag. På tværs af de næsten 40 lande hvor vi er til stede, påvirker den manglende indkomst på dramatisk vis familiers mulighed for at have råd til selv simple fornødenheder såsom mad, husleje og skolegang. Derfor kalder vi denne situation for en krise i en allerede eksisterende krise,” siger Charlotte Slente.
Det er på denne baggrund, at DRC Dansk Flygtningehjælp nu udsender sin første globale appel til stater, fonde, institutionelle donorer og private bidragydere, og organisationen beder om mere end 500 millioner kroner (75 millioner dollar). Med dette beløb vil DRC Dansk Flygtningehjælp kunne hjælpe 6,5 millioner udsatte mennesker verden over.
“Vi ved, at krisen får alvorlige konsekvenser for mange, men flygtninge og fordrevne kan desværre forvente at blive særlig hårdt ramt efter den første bølge, da de i forvejen ofte hverken har adgang til fulde rettigheder i de samfund de lever i, eller et ordentligt fodfæste på arbejdsmarkedet. Derfor appellerer vi til partnere og donorer om fortsat støtte til nogle af de helt basale behov, som flygtninge og fordrevne har – det gælder i dag, men også i morgen og i tiden efter, at den umiddelbare krise er ovre,” siger Charlotte Slente.
Appellen om en halv milliard danske kroner skal dække flygtninge, fordrevne og værtssamfund i 37 lande inden for områderne beskyttelse, vand, sanitet og hygiejne, basale behov, lejrkoordination, indkomstskabende aktiviteter, økonomisk genopretning, samfundsengagement i lokalsamfund og reduktion af væbnet vold, meddeler Dansk Flygtningehjælp.