Dansk rejsebureau stopper udflugter til omstridte elefantshows

Forfatter billede

Danmarks fjerdestørste rejsearrangør tager med øjeblikkelig virkning elefantridning og anden underholdning med elefanter af rejseprogrammet. Det sker i samarbejde med World Animal Protection, der fører en global kampagne mod underholdning med vilde dyr. 

Det nordfiske rejseselskab Apollo bliver hermed det tyvende rejseselskab inden for et år, som siger fra overfor elefantridning og elefantshows, skriver NGOen (der før hed WSPA) i en pressemeddelelse mandag.

Elefanter indfanges fra naturen som unge og knækkes mentalt gennem fysisk og psykisk vold. Det er først, når elefantens psyke er knækket, at den vil tillade, at mennesker rider på den. Omkring 16.000 asiatiske elefanter lever i fangenskab rundt om i verden.

Vilde baby-elefanter lokkes i fælder 

Flere naturfredningsorganisationer har påpeget, hvordan der bag turisternes uforglemmelige elefantoplevelser ligger chokerende fald i bestanden af vilde elefanter i Asien samt frygtelige historier om trafficking og tortur af elefanter.

Især yngre elefantunger er populære hos turisterne, og det har fået priserne for babyelefanter til at stige dramatisk over de seneste 15 år, skriver Jyllands-Posten lørdag.

Markedsværdien for en sund elefantunge er nu næsten 200.000 danske kroner, og der gør dem attraktive at fange i naturen, hvor ungerne bliver lokket i fælder i junglen og udsat for træning, der først nedbryder dem psykisk og derefter tæmmer dem til at arbejde i den thailandske turistindustri.

Det står der ingenting om i turistbrochurerne, som ligger overalt i ankomsthallen i Chiang Mai lufthavn i Thailand, anfører avisen.

Målet er totalt ophør med vilde dyr i underholdning

Beslutningen om at stoppe med at tilbyde udflugter med elefantridning eller andre former for elefantshows er første skridt i et langsigtet engagement fra Apollo, som skal føre til et totalt stop for udflugter, der involverer, at dyr lider for at underholde turister.

Kommunikationschef i Apollo Danmark Glenn Bisgaard forklarer:

”World Animal Protection har fortalt os, hvad de vil have, vi skal gøre. Og det er så det, vi er ved at føre ud i livet. Det indebærer bl.a., at vi ikke længere vil formidle adgang til de klassiske dyreparker, til elefantridning eller til andre typer ridning på dyr, hvor det ikke kan garanteres, at dyret ikke lider overlast.”

“Skelsættende udvikling for rejsebranchen”

World Animal Protection har de seneste år arbejdet for ansvarlig turisme i rejsebranchen bl.a. ved at sætte fokus på de lidelser, vilde dyr udsættes for for at underholde turister.

”Det er rigtig positivt, at ansvarlig turisme er ved at vinde indpas hos rejsebranchen, og det er med til at stoppe efterspørgslen på underholdning med vilde dyr. Apollo viser sammen med andre rejsearrangører turisterne, at det drejer sig om dyremishandling, og at det ikke er acceptabelt,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Bevægelsen hen mod dyrevenlige rejser omfatter alle Apollos rejser solgt i de nordiske lande og har dermed betydning for selskabets i alt én million rejsende om året.

Apollo ved, at en sådan beslutning kun er et lille skridt på vejen hen mod dyrevenlige rejser og forventer derfor i 2015 at foretage et større og mere afgørende skridt: 

Fremover vil rejsearrangøren kun samarbejde med leverandører af aktiviteter, som behandler dyr optimalt. Arbejdet med at identificere sådanne udflugter er allerede i gang.

Om kampagnen mod underholdning med vilde dyr

World Animal Protection har i Danmark kørt en kampagne mod underholdning med vilde dyr siden 2011.

Med det essentielle budskab ”Vilde dyr hører til i naturen” er kampagnens formål at stoppe efterspørgslen på disse aktiviteter gennem oplysning af rejsearrangører og turister.

I det seneste år har 19 rejsearrangører fra Australien, USA, Holland, Sverige og Danmark besluttet at stoppe med at tilbyde salg af elefantudflugter.

Heriblandt de to skandinaviske selskaber, Albatros Travel og Lotus Travel, som er gået hele vejen og har stoppet alle udflugter med vilde dyr. Med Apollo er der i alt 20 ansvarlige arrangører.

World Animal Protection modtog i november 2014 guldprisen af World Responsible Tourisme for kampagnen mod underholdning med vilde dyr. Prisen blev tildelt for ”Bedste dyrevelfærdsinitiativ”.