Danske eksperter skal etablere flygtningelejr i Irak

Laurits Holdt

To tekniske eksperter fra Beredskabsstyrelsen er på vej til det nordlige Irak for at hjælpe til med at etablere en lejr til 15.000-20.000 flygtninge. Fra dansk side er der bevilget to millioner kroner til mandskab og udstyr.

Danmark bidrager gennem Beredskabsstyrelsen med eksperter og udstyr til etablering af en flygtningelejr i det nordlige Irak efter anmodning fra FN. Udstyret afsendes her til nat fra Herning til Sverige, hvorfra det tirsdag flyves til Irak for hurtigst muligt at få lejren op at køre, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag aften

Samarbejder med Dansk Flygtningehjælp

Med baggrund i de store og stærkt stigende humanitære behov, har FNs Flygtningehøjkommissariat UNHCR anmodet om støtte til situationen i det nordlige Irak fra flere operative partnere, herunder Dansk Flygtningehjælp, med hvem Beredskabsstyrelsen samarbejder.

UNHCR har etableret et meget tæt samarbejde med de kurdiske myndigheder, og de to parter har sammen anmodet Dansk Flygtningehjælp om ekspertbistand til etablering af i alt omkring 13 lejre.

Handels- og udviklingsministeren har bevilget to miollioner kroner til støtte for Beredskabsstyrelsens bidrag til etablering af en lejr for 15.000-20.000 internt fordrevne i det nordlige Irak.

I lejren er der brug for at etablere drikkevandsforsyning, sanitet, medicinske behandlingsfaciliteter og affaldshåndtering samt infrastruktur i form af ledelses- og kontorfaciliteter til understøttelse af lejrledelse og koordinering af håndteringen af de fordrevne familier, der opholder sig i lejren.

Samarbejde mellem fem lande

Indsatsen gennemføres i tæt samarbejde med Sverige, Norge, Tyskland og Storbritannien. Der planlægges udsendt et team af 8 tekniske eksperter fra Sverige og Danmark.

Materiel stilles til rådighed fra alle fem lande. Beredskabsstyrelsen bidrager med to tekniske eksperter og materiel i form af vandforsyning og -opbevaring, elforsyning og belysning samt lagerkapacitet.

Ifølge FNs nødhjælpsorganisation OCHA forefindes på nuværende tidspunkt omkring 1,45 millioner flygtninge og internt fordrevne i Irak som helhed. Godt 200.000-300.000 er særligt fordrevet inden for de seneste fem uger med baggrund i fremrykningen af den islamiske gruppe ISIL/Den Islamiske Stat.

Flygtninge og internt fordrevne står pt. uden hjælp i form af opholdsmuligheder, mad, vand og medicin. Den irakiske befolkning fordrives fortsat i takt med fremrykningen af ISIL. Særligt er områderne omkring Anbar, Diyala og Ninewa, hvor bl.a. en del kristne mindretal er på flugt, hårdt ramt.

Regeringen vil give op til 15 mio. mere

Danmark har i år givet 32 mio. kr. til den humanitære indsats i Irak, og vil give yderligere op til 15 mio. kr. til danske nødhjælpsorganisationers arbejde i landet. Pengene går til basal nødhjælp til særligt sårbare grupper.

Fra forsvarsminister Nicolai Wammen lyder det:

”Jeg er glad for, at Beredskabsstyrelsen med kort varsel er i stand til at rykke ud, når kriser kalder. I Irak er der i den grad brug for vores hjælp. Så er det positivt, at vi fra dansk side kan udsende tekniske eksperter og materiel i form af vandforsyning, elforsyning og belysning samt lagerkapacitet til at få lejren op at stå.”

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen supplerer:

”Der har været forslag fremme om, at Danmark bør etablere en flygtningelejr i Irak. Det er vigtigt at slå fast, at FN står for den overordnede koordination af humanitære indsatser i kriser som denne, også når det gælder etablering af flygtningelejre. De humanitære behov i Irak er massive, og vi skal vise vores solidaritet. Så det er yderst positivt, når vi som i dag hurtigt og effektivt fra dansk side kan imødekomme FN’s anmodninger og afhjælpe den forfærdelige situation for de familier, der drives på flugt af ISILs fremfærd i det nordlige Irak”.