De første ambassadører på Danmarks tre nye ambassader i Afrika er fundet

Fra venstre: Casper Stenger Jensen, Kristian Edinger og Fenja Yamaguchi-Fasting er første ambassadører på Danmarks nye ambassader i Afrika
Foto: Udenrigsministeriet, grafik: Inge Maria Maier
Morten Scriver Andersen

5. marts 2025

Ved lanceringen af Afrika-strategien blev der bebudet tre nye ambassader i Afrika, mens det samtidig blev kendt, at ambassaderne i de kupprægede Sahel-lande Mali og Burkina Faso ville lukke.

Dengang lød det fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, at:

„Det er vores ambition at være til stede der, hvor det giver mening, hvor vi ser potentiale, og hvor vi har klare danske interesser.“

De nye ambassader skulle ligge i Rwanda, Senegal og Tunesien, og de har nu hver fået sat navn på den ambassadør, der skal stå i spidsen fra den første august 2025.

I Kigali i Rwanda opgraderes det såkaldte projektkontor med Casper Stenger Jensen som ambassadør. Han kommer fra en stilling som souchef for Udenrigsministeriets kontor for Afrika, udviklingspolitik og finansiering, hvor han har været siden august 2022.

Han erkender, at han på den korte bane kommer til at beskæftige sig en hel del med konflikten i det østlige DR Congo, hvor rwandisk støttede rebeller har indtaget flere byer i de forgangne måneder.

Læs også: Drab, kaos og plyndringer af nødhjælpsorganisationer: Rwanda-støttet milits stormer frem i DR Congo

Men her mener Casper Stenger Jensen, at netop opgraderingen til en reel ambassade åbner for muligheder for en stærkere politisk dialog.

“Det bliver helt klart en del af det, jeg skal forholde mig til, når jeg kommer derned. Vi skal have en kritisk men konstruktiv dialog med Rwanda, og regeringen har markeret klart, hvor de ligger på spørgsmålet. Min opgave bliver at se, hvordan Danmark og EU kan støtte aktivt op om at få løst konflikten. Og så skal vi over de kommende år se på videreudviklingen af det bilaterale partnerskab med Rwanda i forlængelse af Afrika-strategien,” siger Casper Stenger Jensen.

Han fremhæver det grønne område, som projektkontoret i løbet af dets to-årige levetid allerede har etableret samarbejder om.

Fra samme kontor i Udenrigsministeriet rykker Fenja Yamaguchi-Fasting til Tunis som ny ambassadør i Tunesien. Hun har været i ministeriet i en periode på knap 12 år, som blandt andet har bragt hende til ambassaden i Mali, og hun har også en fortid i Kvinfo.

Hun nævner migration, klima, fred og sikkerhed som emner, de to lande skal samarbejde om. Også selvom Danmark og Tunesien ikke er enige om alt.

“Der vil helt sikkert være udfordringer, men der er også rigtig gode muligheder for at arbejde sammen på eksempelvis klimadagsordenen, da Tunesien er et enormt klimaramt land. Og i den verden, vi er i nu, handler det også rigtig meget om at bygge relationer til lande, som er vigtige i et bredere perspektiv. At vi har gode alliancer,“ siger hun.

Kristian Edinger bliver ny ambassadør i Senegals hovedstad Dakar. Han kommer fra en stilling som ambassadør i den nu lukkede ambassade i Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou. Med sig i bagagen har han en lang karriere i Udenrigsministeriet med et enkelt afhop til Bruxelles med fokus på Sahel-regionen samt fire år i Benin.

Ifølge Kristian Edinger bliver et hovedfokus at knytte ligeværdige partnerskaber i Senegal og regionen, som det står skrevet i Afrika-strategien.

“Vi kommer til at starte fra bunden af, så der skal først og fremmest opbygges relationer. Senegal er et vigtigt land i Vestafrika, som spiller en central rolle regionalt. Mange lande er tilstede, og FN’s regionale hovedkvarter ligger i Dakar. Så der vil være muligheder både udenrigs-, sikkerheds- og handelspolitisk.“

Foruden de tre nye chefer på de kommende ambassader har også ambassaderne i Egypten i og Silicon Valley fået nye chefer.

I Kairo bliver stolen indtaget af Lars Bo Møller, som i dag er særlig repræsentant til Afghanistan. Og Jacob Vind bliver ny ambassadør i Silicon Valley, som han kommer til fra en stilling i Danfoss.