Debat om den nye bistandsstrategi: Lad os få brancheprogrammer

Forfatter billede

U-landsnyt.dk inviterer til debat om indholdet af den nye strategi for Danmarks udviklingspolitik, som udviklingsministeren og SRSF-regeringen venter at kunne fremlægge til vedtagelse i Folketinget inden sommerferien. Her et indlæg.

Af Mogens Poulsen, civilingeniør og konsulent

Danida har meget store erhvervssektorprogrammer i Ghana, Vietnam, Tanzania og Kenya. Disse sektorprogrammer er på makroniveau og med mange aktiviteter, der ofte ikke når ned til virksomhedsniveauet.

Der er behov for brancheprogrammer, som kan understøtte virksomhedsniveauet.

Der er ikke mange eksempler på bran-cheprogrammer, men et fiskeri-sektorprogram i Vietnam har været en stor succes og et tilsvarende program burde introduceres i Ghana og måske i andre lande.

Landbrugssektor-programmerne er meget generelle og det vil være mere effektivt at støtte en branche i landbrugssektoren som f.eks. mejeri, svineavl, frugt og grønt.

Et brancheprogram indenfor frugt og grønt i Egypten, hvor der allerede er mange kommercielle samarbejder mellem danske og egyptiske virksomheder støttet af Danida, vil være oplagt.

Det kan supplere branchen med faglig uddannelse, teknologiinstitutter, eksportforeninger, miljøinstitutioner etc.

Indenfor tekstil og beklædningsindustrien i Bangladesh vil det være meget relevant med et tekstil- og beklædningsprogram.

Indenfor en branche vil der normalt være følgende aktører:

• Ministerier og myndigheder
• Arbejdsgiverforeninger
• Fagforeninger
• Brancheforeninger og faglige netværk
• Uddannelses- og forskningscentre
• Viden- og teknologicentre
• Arbejdsmiljøinstitutioner
• Miljøinstitutioner
• CSR-organisationer
• Producenter, konsulenter, servicefirmaer og andre.

Disse aktører kan deles op i tre niveauer:

Makro niveau (1)
Mellem niveau (2-9)
Mikro niveau (10)

Makro niveau (1)

Regeringerne i u-landene vil spille en rolle på det politiske og lovgivningsmæssige plan for at sikre, at de for landene vigtigste brancher bliver udviklet.

Mellem niveau (2 til 9)

Der er store muligheder for at udnytte den danske ressourcebase til at hjælpe tilsvarende organisationer og institutioner i u-landene.

Arbejdsgiverforeninger som Dansk Industri har nogle få direkte samarbejder med tilsvarende organisationer.

De danske fagforeninger har et udbredt samarbejde med fagforeninger i omkring 40 lande, som hovedsagelig er støttet af Danida under NGO-bevillingerne. I 2011 er der bevilget 120 mio. kr. til fagbevægelsens projekter i u-landene.

Andre aktører på mellemniveauet har sjældent selv projekter i u-landene.

I Danmark har vi fortrinlige tekniske skoler, teknologicentre, som sagtens kan indgå i et direkte samarbejde uden fordyrende mellemled med tilsvarende institutioner i u-landene. Med moderne teknologi er det nemt med fjernundervisning og kommunikation.

Danida bør støtte disse non-profit samarbejder og de danske partnere kan få de direkte omkostninger dækket, men bør ikke have nogen fortjeneste på disse samarbejder.

Erhvervskontoret i Udenrigsministeriet og ambassaderne kan være ansvarlig for denne nye bistandsfacilitet. Faciliteten bør kunne bruges i alle programsamarbejdslandene.

Mikro niveau (10) – og et nyt IFU

Det grundlæggende på virksomhedsniveauet er at skabe kommercielt bæredygtige virksomheder i u-landene, der opfylder alle FN’s Global Compact principper, som omfatter menneskerettigheder, miljø og social ansvarlighed.

Det tætte samarbejde mellem IFU (Investeringsfonden for Udviklingslandene) og Danidas erhvervsstøtteprogrammer (nu kaldet Danida Business Finance og Danida Business Partnerships) bør videreudbygges og disse programmer bør flyttes fra Danida til IFU.

Den nye fond kunne kaldes: ”Erhvervsudvikling i Udviklingslandene (EFU)”, som skal støtte etablering af kommercielt bæredygtige socialt ansvarlige virksomheder i u-landene med assistance fra danske virksomheder.

IFU har i de sidste fem år haft en fortjeneste på omkring en milliard kroner, som er endt i den danske statskasse.

IFU fik sin første kapital på 300 mio. kr. fra den skat, der var på kaffe efter anden verdenskrig. Det må være rimeligt, at den milliard, som IFU har haft i fortjeneste i u-landene, betales tilbage til disse lande.

Det kunne ske ved, at Danida støtter den nye fond med 200 mio. kr. om året i fem år. Den nye fond vil så ikke behøve yderligere tilskud fra Danida og al fremtidig profit i fonden skal komme u-landene til gode og ikke ende i den danske statskasse.

Mærsk og Egypten

Der bør være et tæt samarbejde mellem en sådan EFU-fond og Handels- og Investeringsministeriet/Eksportrådet.

Det skal være muligt for såvel store som små danske virksomheder at deltage. I lande som f.eks. Egypten er der stor interesse for at få firmaer som Mærsk til at investere.

Ahmed Soliman fra det Muslimske Broderskab, som er den store vinder af det egyptiske parlamentsvalg, har udtalt:

“Vi sidder ikke bare her og opfinder vore egne løsninger. Lad os tage Egyptens olie- og gasindustri. Den er selvfølgelig korrumperet, men alligevel ganske godt struktureret. Hvorfor det? Jo, fordi industrien har været drevet i samarbejde mellem Egypten og udenlandske virksomheder såsom danske Maersk”.

“De udenlandske partnere har altid stillet minimumskrav til kvalitet og til de ansattes kvalifikationer. Derfor fungerer denne sektor bedre end andre i Egypten, og det må vi lære af”. (Kilde: Politiken 16. december 2011)

————
Mogens Poulsen (født 1944 i Hjørring) er civilingeniør med speciale i ledelse og drift af virksomheder. Var fra 1976 til 1989 marketingchef og regional salgschef i DDS (De Danske Sukkerfabrikker) RO Division. Var ansvarlig for salget i Østlandene og Kina.

Arbejdede for Danida i Kina/Mongoliet 1989-92 og var koordinator af Danidas privatsektorprogram i Ghana, Indien, Vietnam og Egypten fra 1993 til 2008.

Siden 2008 konsulent for Udenrigsministeriet og danske virksomheder, der ønsker at etablere samarbejde i u-landene.

———-
Se også links til en stribe indlæg om strategien fra vore faste bloggere i telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/09-01-12/u-landsnyt-klar-til-debatten-om-den-nye-bistandsst