Det vil Danida prioritere at støtte i Mellemøsten og Nordafrika

Forfatter billede

Støtte til frie medier, til køn og ligestilling, menneskerettigheder og forebyggelse af tortur, til unge samt arbejdsmarkedet + folkelig deltagelse (indflydelse) bliver nøgleelementer i den danske støtte til rettigheder og demokrati i Mellemøsten og Nordafrika i 2013.

Det fremgår af en såkaldt strategisk udmelding fra udenrigsministeriet i København om næste års prioriteringer af midlerne i Det Arabiske Initiativ.

Det er et særligt støtteprogram for denne del af verden, også kaldet MENA-regionen, skriver nyhedsbrevet for Det Arabiske Initiativ (DAI) fredag.

Indsatser fra dansk side direkte til enkelte lande under programmet vil især gå til Egypten, Libyen, Marokko og Tunesien i Nordafrika samt Jordan, Syrien og Yemen i Mellemøsten.

I 2013-2015 gælder følgende tematiske prioriteter for ansøgninger til DAI-partnerskabsaftaler:

* Frie medier:

Indsatsen skal omfatte støtte til medielovgivning, medieetik, medietræning, monitorering af mediedækning, samarbejde med og organisering af journalister og en indsats for udveksling mellem medieprofessionelle. Indsatsen skal have et regionalt sigte samt indeholde landespecifikke indsatser i DAI prioritetslande.

* Køn og ligestilling:

Indsatsen skal omfatte samarbejde om at forbedre kvinders rettigheder, styrke deres deltagelse i samfundet og fremme ligestilling mellem kvinder og mænd i Mellemøsten og Nordafrika. Indsatsen skal videre bidrage til at øge samarbejdet mellem kvindeorganisationer i Danmark og MENA regionen, samt gerne samarbejde inden for tre konkrete områder:

Kvinders aktive samfundsdeltagelse og juridiske reformer, bekæmpelse af kønsbaseret vold samt vidensdeling, forskning, dokumentation om kvinders stilling i den arabiske verden.

* Menneskerettigheder og torturforebyggelse:

Indsatsen skal omfatte samarbejde med menneskeretsorganisationer og –aktivister, kapacitetsopbygning på området, herunder evt. fremme af nationale menneskerettighedsinstitutioner, samt forebyggelse af tortur og støtte til nationale institutioner i kampen mod tortur.

* Unge:

Indsatsen skal fremme et stærkere civilsamfund i MENA regionen, hvor ungdommen er organiseret og ungdomsorganisationer har indflydelse. Indsatsen bør omfatte samarbejde mellem ungdomsorganisationer i Danmark og MENA-regionen og give unge ny viden, kundskaber og muligheder gennem partnerskaber og netværk, samt øget indflydelse på reformprocesser gennem styrket kapacitet på fortalerområdet.

Yderligere skal ungdomsorganisationer i Danmark aktivt engagere sig i og støtte unges deltagelse i forandringsprocesser i MENA regionen samt deltage i den offentlige debat og aktiviteter i Danmark.

* Arbejdsmarked, inkl. social dialog og decentralisering:

Indsatsen skal sigte på at fremme arbejdsmarkedsreformer, styrket jobskabelse, en ligelig og retfærdig økonomisk vækst og god regeringsførelse. Centralt heri er etableringen af partnerskaber mellem arbejdsmarkedets institutioner og deres medlemmer, samt etablering af fælles læringsplatforme og en forøget dialog mellem arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer.

Samarbejde kan videre omfatte decentraliseringsreform og god regeringsførelse på lokalt niveau.

* Folkelig deltagelse:

Indsatsen skal fremme interkulturel og interreligiøs forståelse med henblik på at fremme reformer og dynamikker i retning af øget respekt for grundlæggende frihedsrettigheder og demokratiske kerneværdier såsom ytringsfrihed, tolerance samt konstruktiv debat og kritisk refleksion omkring menneskelige, sociale og politiske temaer.

I tillæg hertil planlægges der ydet midler i 2013 til en ny fase af Dansk Egyptisk Dialog Institut (DEDI), der i sin syv-årige historie har opbygget et betydeligt netværk af civilsamfundspartnere. Der planlægges endelig etableret en samlet indsats for et Akademisk samarbejde.

Denne indsats vil bygge videre på de nuværende indsatser og blive forberedt i tæt samarbejde mellem universiteter og andre højere læreanstalter i Danmark og den arabiske verden.

Man kan læse hele ministeriets udmelding på
http://um.dk/da/~/media/UM/Danish-site/Documents/Politik-og-diplomati/International-politik/DAI/12%2012%2004%20Strategisk%20udmelding%20om%20prioriteter%20i%202013%20FINAL.pdf