EU-kommissær: Nødhjælp skal være politisk neutral

Forfatter billede

Kristalina Georgieva arbejder modsat de andre EU-kommissærer uafhængigt af Unionens fælles udenrigspolitik. Hun mener selv, det gør arbejdet neutralt – men det er nødhjælp sjældent, siger kritikere.

Af Ida Zidore

»Jeg har fået det værste og det bedste job i Kommissionen. Jeg er vidne til de mest forfærdelige katastrofer i verden, men jeg har også muligheden for at gøre noget ved dem«.

Sådan lyder det fra den bulgarske EU-kommissær Kristalina Georgieva. Siden 2010 har hun stået i spidsen for EU’s nødhjælpsbistand til verdens katastrofer under EU-instansen ECHO.

Modsat de andre kommissærer arbejder Kristalina Georgieva isoleret fra unionens fælles udenrigspolitik. EU’s nødhjælp skal nemlig være ”neutral, upartisk og uafhængig”, hedder det sig.

Lettere sagt end gjort

Men politisk neutralitet er lettere sagt end gjort, mener policymedarbejder hos Concord Danmark, Adam Fejerskov.

»ECHO’s isolation fra den fælles udenrigstjeneste er unik, men jeg tvivler på, de humanitære principper om politisk neutralitet og upartiskhed kan fungere ude i virkeligheden. Hvis vi f.eks. ser på Somalia, er nødhjælpsarbejdere specielt gennem Al-Shaabab blevet gjort til legitime mål i en konflikt«, siger han.

Adam Fejerskov har medvirket til at udarbejde en rapport for DIIS om udviklings- og humanitær bistand som sikkerhedspolitisk instrument.

Flere elementer gør upartiskhed svært, mener Adam Fejerskov. Som eksempel nævner han terrorlovgivningen i Europa, der har direkte indflydelse på ECHO’s arbejde i Palæstina.

»Frygten for Hamas har fået ECHO til udelukkende at kanalisere bistand gennem europæiske NGO’er og ikke arbejde direkte med de lokale NGO’er«, forklarer han.

At sikre de humanitære principper

Ifølge Kristalina Georgieva gør EU meget for at sikre politisk neutralitet og upartiskhed. Af samme grund har hun ifølge EUobserver udtalt, at en sammenlægning med EU’s udenrigstjeneste ville blive “over hendes lig”.

Men Kristalina Georgeiva og ECHO udfører ikke de humanitære opgaver alene. Bistanden ydes primært indirekte gennem 200 partnere – NGO’er, FN-institutioner og andre internationale organisationer. Hvordan sikrer man så, at også de lever op til de humanitære principper?

»Vi gør meget ud af at arbejde tæt sammen med vores samarbejdspartnere og evaluere dem hvert år. Og før vi finansierer et nyt projekt, undersøger vi altid om partneren er troværdig og i stand til at levere den nødvendlige hjælp«, fortæller kommissæren.

Ifølge Kristalina Georgieva har EU nogle klare fordele som verdens største bistandsyder. For eksempel var ECHO nogle af de eneste, der nåede ind i Kirgisistans Osh-område under optøjerne i 2010, hvor 250.000 mennesker måtte flygte. Det skyldtes, at et særligt samarbejde med lokale partnere var blevet opbygget.

FAKTA: KRISTALINA GEORGIEVA

Født: 1953 i Sofia, Bulgarien.
Familie: Gift og et barn.
Arbejde nu: EU-Kommissær siden 2010.
Tidligere: Har undervist i økonomi på universiteter i bl.a. Australien og England. I 1994 blev hun ansat i Verdensbanken, hvor hun bl.a. har været næstformand.
Særlig anerkendelse: EuropeanVoice kårede Kristalina Georgieva som European of the Year i 2010, især for hendes indsats efter jordskælvet i Haiti.