EU-parlamentet kræver bindende mål for at reducere EU’s forbrug

gettyimages-1228516949
Elektronisk affald i Dhaka, Bangladesh
Foto: Zabed Hasnain Chowdhury/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Thomas Jazrawi

10. februar 2021

Afskovning i Amazonas. Forurening i Bangladesh. Klimaskadelige udledninger i Kina. EU’s import af eksempelvis soja, tekstiler og pc’er har store konsekvenser langt uden for landenes grænser. Det skal begrænses, mener de folkevalgte i EU-parlamentet.

Onsdag vedtog EU-parlamentet en betænkning, der er en reaktion på det forslag til strategi for cirkulær økonomi, som EU-kommissionen præsenterede sidste år. Den rummer en række anbefalinger til at forbedre strategien, herunder bindende mål for 2030, der skal begrænse forbrug af materialer og ressourcer.

Helt konkret lyder det i parlamentets betænkning, at der er behov for “bindende EU-mål for 2030 for at reducere EU’s materielle og forbrugsmæssige fodaftryk betydeligt”. 

Læs også: EU vil stoppe skraldeeksport til udviklingslande

Det var netop mål for at begrænse forbruget af ressourcer, som organisationen Friends of the Earth Europe efterspurgte, da kommissionens forslag blev offentliggjort. Og den grønne organisation er ikke overraskende enig i budskabet fra de folkevalgte.

“Beviserne er klare – vi må omgående sørge for at reducere EU’s overforbrug af naturresourcer, og vi må begynde med en halvering af vores materielle fodaftryk i 2030. Kommissionens nuværende forslag til at håndtere problemet indeholder ikke et overordnet mål – forestil jer ramaskriget, hvis de havde præsenteret en klimalov uden mål for at reducere klimaskadelige udledninger,” lyder det fra Meadhbh Bolger fra Friends of the Earth Europe i en pressemeddelelse.

Mere holdbare produkter
Cirkulær økonomi handler om at begrænse forbrug af ressourcer, eksempelvis ved at genbruge, genanvende og sørge for, at produkter har den længst mulige levetid, således at færre værdifulde ressourcer går til spilde som affald.

EU’s forslag til en strategi for cirkulær økonomi fra sidste år rummer en lang række tiltag. Der skal blandt andet gøres en indsats for, at produkter bliver nemmere at genbruge, genanvende og reparere. Det kan ske ved at sørge for bedre information til forbrugere om holdbarhed og muligheder for at reparere produkterne. pc’er, smartphone og anden elektronik er ofte designet på en måde, så de er vanskelige at reparere eller genbruge. 

Omkring 80 procent af produkternes belastning af miljøet afgøres allerede i designfasen, og nogle producenter anvender ”planlagt forældelse”, således at produkternes holdbarhed begrænses. 

Der er allerede et forslag om miljøvenligt design i kommissionens udspil, men parlamentet ønsker, at det bliver udvidet.

”Parlamentet opfordrer indtrængende Kommissionen til at fremlægge ny lovgivning i 2021, der udvider anvendelsesområdet for direktivet om miljøvenligt design til også at omfatte ikke-energirelaterede produkter. Denne nye lovgivning bør fastsætte produktspecifikke standarder, således at produkter, der markedsføres i EU, fungerer godt, er holdbare, genanvendelige, kan repareres let, ikke er giftige, kan opgraderes og genanvendes, indeholder genanvendt materiale og er ressource- og energieffektive,” lyder det i pressemeddelelsen fra EU-parlamentet.

Der er ligeledes tiltag til at forbyde at sende affald til udviklingslande i EU-kommissionens udspil om cirkulær økonomi. Ved årskiftet forbød EU eksport af stort set al plastikaffald til udviklingslande. 

Læs også: EU forbyder nu at sende plastikskrald til udviklingslande

Betænkningen med de mange forslag til forbedringer af EU-strategien blev vedtaget i parlamentet med 574 stemmer for, 22 imod og 95, som hverken stemte på det ene eller det andet. Nu er det op til kommissionen og medlemslandene, om parlamentets forslag bliver til endelig lovgivning i EU.