EU vil leve op til FN’s verdensmål, som bliver vedtaget i New York fredag. Sådan lyder budskabet fra Europa-Kommissionen forud for topmødet i FN.
”Vi er fast besluttede på at implementere 2030-dagsorden, som vil forme vores interne og eksterne politikker, og sikre, at EU bidrager fuldt ud”, siger Frans Timmermans i en pressemeddelelse fra Europa-Kommissionen.
Hollænderen Frans Timmermans er første-næstformand i Europa-Kommissionen og betegnes ofte som den officielle nr. 2 efter formand Jean-Claude Juncker. Han er ligeledes ansvarlig for bæredygtig udvikling, som jo netop er formålet med de nye udviklingsmål.
New York er klimahovedstad
Efter sigende skulle New York vise sig fra sin smukkeste side om efteråret. Denne sene septemberuge gør man imidlertid, hvad man kan for at vise byen fra den mest klimavenlige side i forbindelse med det store FN-møde.
Hele weekenden vil ”The Big Apple” være proppet med statsledere, kendte, repræsentanter fra civilsamfundet og katolikker, der vil opleve tilstedeværelsen af Pave Frans, som holder tale i FN-bygningen.
Der skulle ifølge Ekstra Bladet være et kolossalt sikkerhedsopbud i den amerikanske hovedstad. Samtidigt gør storbyen sit for at promovere begivenheden.
New Yorks borgmesterkontor for internationale affærer har på Twitter tilkendegjort, at en del af byens karakteristiske gule taxier har installeret skærme, hvor man kan lære mere om verdensmålene.
Fra den danske regering vil miljøminister Eva Kjer Hansen, udenrigsminister Kristian Jensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen deltage i den højtidelige ceremoni i New York. Mogens Lykketoft, den socialdemokratiske veteran, har som formand for FN’s Generalforsamling en nøglerolle.
Historisk aftale
Der er dermed lagt op til en højtidelig affære, når verdens lande officielt skal vedtage målene. Timmermans sparer da heller ikke på de store ord om aftalen.
”Denne aftale er historisk, og et betydeligt skridt fremad for global handling mod bæredygtig udvikling. Jeg er stolt af at sige, at fra starten har EU været stærkt forpligtet til at nå et ambitiøst resultat med en universel dagsorden for alle lande, såvel rige som fattige, der fuldt ud skal sammentænke den økonomiske, den sociale og den miljømæssige dimension af bæredygtighed”, lyder det fra kommissæren.
”Resultatet er en banebrydende bedrift, der forener verden omkring disse fælles mål for en bæredygtig fremtid”, supplerer han.
Der er altså lagt op til en højtidelig vedtagelse af målene, men spørgsmålet er, om aftalen vil have nogen effekt i den virkelige verden, når weekenden er ovre.
Politik og verdensmålene
EU har I forhandlingerne om aftalen haft et ønske om at lade det skinne igennem i teksten, at landenes egen politik er det primære middel til at opnå målene. Man har fra EU’s side forsøgt at få formuleret en tekst, der binder landene på at føre en politik på en lang række områder, der kan understøtte den bæredygtige udvikling.
Udviklingslandene har derimod insisteret på at indføre formuleringer om at sikre uafhængighed til selv at lovgive og regulere – kaldet en sikring af nationernes ”policy space”.
Selve aftalen er blevet en pæn blanding af disse to yderpunkter.
Men EU er altså villige til at føre en politik, der kan skubbe unionen i en mere bæredygtig retning. Ifølge pressemeddelelsen kommer Kommissionen med nye initiativer som eksempelvis en strategi om cirkulær økonomi, der skulle blive offentliggjort ved slutningen af året.
EU signalerer i pressemeddelelsen ligeledes villighed til at støtte andre lande, særligt de med det største behov, med at gennemføre politikker, der kan føre dem frem mod den bæredygtige vision.
Læs pressemeddelelsen fra Europa-Kommissionen her:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5708_en.htm
Følg med i FN-topmødet her:
http://www.un.org/sustainabledevelopment/summit/
Her er den officielle hjemmeside for “klimaugen” i New York: http://www.climateweeknyc.org/
Nævnet for Fremme af Debat og Oplysning om Europa (Europa-Nævnet) blev nedsat af Folketinget som følge af afstemningen om Maastricht-traktaten i 1992. Nævnets formål er at ruste danskerne til at tage stilling til europapolitiske spørgsmål gennem upartisk at støtte oplysnings- og debatskabende initiativer i den danske offentlighed.