FN-byen i København er nu officielt åbnet

Laurits Holdt

4. juli 2013

Torsdag blev FN-byen i København officielt åbnet.

FN-byen ligger på en kunstig ø for enden af Marmormolen i Københavns Nordhavn, der i disse år gennemgår en forvandling fra industrihavn til moderne – og grøn, loves det – bydel.

De ansatte har udsigt til Flakfortet, Middelgrunds-fortet, de store vindmøller og krydstogtskibene, der besøger København.

At FN-byen ligger på en ø skyldes ikke mindst sikkerhedshensyn. Adgangen er begrænset til en sikkerhedssluse, hvor man kun kan komme igennem til fods eller på cykel. Hvis en bil skal ind på området kræver det at et system af opretstående metalplader lægges ned. Det skal hindre angreb med bilbomber, som det der dræbte og sårede adskillige FN-medarbejdere i Iraks hovedstad Baghdad i 2003.

Inde i bygningen på 45.000 etage-kvadratmeter er der plads til omkring 2000 medarbejdere og der er et auditorium med plads til 450 mennesker.

En stjerne
Kontorbygningen, Campus 1, er udformet som en slags stjerne med otte spidser, der rækker ud mod alle verdenshjørner. I midten af bygningen findes et stort samlende rum, der stækker sig hele vejen op gennem de fem etager.

En kunstfærdig trappe nærmest snor sig op gennem rummet og skyder forgreninger ud til etagerne undervejs.

Bygningen ejes af et konsortium bestående af ATP, PensionDanmark og udviklingsselskabet By & Havn. Den danske stat, der betaler huslejen, lejer så bygningen af konsortiet.

FN-byen består faktisk af to bygninger kaldet Campus 1 og Campus 2. Campus 1 er den stjerneformede bygning, der huser kontorerne. Campus 2 er UNICEFs lager, der blev overdraget til organisationen i 2012. Den 20.000 kvadratmeter store, fuldt automatiserede lagerbygningen er verdens største humanitære lager. Det kan håndtere op til 1500 paller om dagen.

Åbningsceremonien
FNs generalsekretær Ban Ki-moon og dronning Margrethe var æresgæsterne ved åbningsceremonien, da FN-byen i København blev indviet torsdag.

Fra regeringen deltog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), udenrigsminister Villy Søvndal (SF), udviklingsminister Christian Friis Bach(R), skatteminister Holger K. Nielsen (SF) og ligestillingsminister Manu Sareen (R). Desuden deltog en lang række repræsentanter fra de danske udviklingorganisationer, offentlige myndigheder, erhvervslivet og forskellige interesseorganisationer.

Christian Friis Bach var vært ved åbningsceremonien. I hans åbningsbemærkninger trak han en linje fra den såkaldte Formynderskabsrådssal i FNs hovedkvarter i New York, der blev designet af arkitekten og møbeldesigneren Finn Juhl i 1949 til den nye bygning på Marmormolen i København.

Første taler var Helle Thorning-Schmidt. Hun understregede flere gange i løbet af sin tale Danmarks dedikation til FN og multilateralismen. ”Hvis ikke FN fandtes, så var vi nødt til at opfinde det øjeblikkeligt,” som hun udtrykte det.

Et hovedpunkt i hendes tale var uddannelse og den betydning som uddannelse har for udviklingen i de fattige lande.

Ban Ki-moon takkede i sin tale Danmark for den nye bygning og for den trofaste støtte til verdensorganisationen. Danmark, understregede han, er et af de ganske få lande der lever op til målsætningen om at give mindst 0,7 procent af sit bruttonationalprodukt til udviklingshjælp.

”In a word, Denmark delivers,” sagde han. Sidste mand på talerstolen var Københavns overborgmester Frank Jensen (S), der på vegne af byen ønskede FN og de ansatte tillykke med den nye bygning. Han lagde ikke skjul på at det er en stor gevinst for København at huse så mange FN-arbejdspladser.

FN i Danmark
Det er mere end 50 år siden at den første FN-organisation kom til København. Det var WHO. Siden da er der kommet mange flere til.

I dag er København ifølge FN den sjette største FN-by beregnet på antal stillinger. Der er omkring 1250 ansatte i FN-organisationernes kontorer i København og de tilknyttede enheder og internationale organisationer.

I alt otte FN-organisationer har kontorer i Danmark:

  • FNs udviklingsprogram, UNDP
  • FNs miljøprogram, UNEP
  • FNs befolkningsfond, UNFPA
  • FNs børnefond, UNICEF
  • FNs kontor for projektledelse, UNOPS
  • FNs organisation for ligestilling, UN WOMEN
  • FNs fødevareprogram, WFP
  • Verdenssundhedsorganisation, WHO

Desuden bor Global Green Growth Institute, den internationale migrationsorganisation, IOM og UNICEF Danmark i FN-byen.

Klimavenlig bygning
FN skal gå forrest i bestræbelserne på at skabe i bæredygtig verden, sagde generalsekretær Ban Ki-moon i sin tale. Og FN-byen er da også et eksempel på, hvordan nybyggeri kan designes klimavenligt. F.eks. er taget er beklædt med 1400 solpaneler, bygningens kølesystem bruger vand fra havnen og toiletterne bruger opsamlet regnvand til skyl.

Campus 1 skal ifølge planen kun bruge halvt så meget energi som en ”almindelig” kontorbygning af tilsvarende størrelse.

Bygningen er registreret til at modtage den internationale bæredygtighedscertificering LEED med en ambition om at opnå LEED® Platinum certificering. I 2012 vandt FN- byen (Campus 1) Europa Kommissionens GreenBuilding Award for nybyggeri.