FN: I Danmark er tortur udryddet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

FNs særlige torturrapportør fremhæver, at Danmark er blandt de få lande, som synes at have udryddet tortur.

Manfred Nowak, FN’s særlige rapportør på tortur, fortalte mandag FN’s Menneskerettig-hedsråd i Geneve, at tortur stadig er en realitet i et flertal af verdens lande, og at hans undersøgelser af tortur blokeres i visse tilfælde.

Det skriver Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i sit elektroniske nyhedsbrev tirsdag.

– Selv om tortur som den mest brutale form for mishandling er en alvorlig forbrydelse og et direkte angreb på menneskelig værdighed er det desværre et globalt fænomen, sagde den østrigske jura-professor Manfred Nowak.

– Kun få lande, såsom Danmark, synes i praksis at have udryddet tortur, føjede Nowak til.

RCT er glad for udmeldingen fra FN anfører koordinator Tue Magnussen:

– Der er grund til stolthed, når FN’s særlige rapportør fremhæver Danmark, som et af de – desværre få – lande, der i praksis har udryddet tortur.

– Men rollen som foregangsland i arbejdet mod tortur forpligter også. Danmark må internationalt kræve retsforfølgning for tortur f.eks. den tortur vi oplevede under Bush-tiden i Abu Ghraib og på Guantanamo, og at forbuddet mod udvisning til lande, hvor der er risiko for tortur, overholdes samt at man ikke samarbejder med efterretningstjenester i lande, hvor man er kendt for brug af tortur.

Manfred Nowak opfordrede de 47 medlemslande af FN’s Menneske-rettighedsråd til at være særlig opmærksom på tortur, men beklagede, at mange regeringer, herunder også nogle medlemmer af Rådet, blokerede for hans undersøgelser af om tortur forekom i deres lande.

I et betydeligt flertal af verdens lande forekommer tortur i isolerede tilfælde eller i et vist omfang eller er ligefrem udbredt og systematisk anvendt.

Den vigtigste grund til den udbredte praksis er dårligt fungerende retssystemer, hvor tilståelser anses som det vigtigste bevis i mange lande, anførte Nowak.

En anden vigtig grund er forsøg på at skaffe informationer i sammen-hæng med den globale kamp mod terror, eksempelvis undersøgelser i Guantánamo-fangelejren, som Nowak og en anden FN-rapportør lavede , har vist.

Nowak slutter efter 5 år ved årets udgang som FN’s særlige rapportør for tortur.