FN: Nogle u-lande har større andel af ledere i topjobs end Danmark

Forfatter billede

Af Jesper Søe, U-landsnyt.dk

Ghana i Vestafrika og El Salvador i Mellemamerika har én ting til fælles; de har en større andel af kvinder på lederposter end Danmark. Selv i det hjemlige u-landsmiljø dominerer mændene stadig helt som “generaler” – generalsekretærer.    

Mere præcist sidder danske kvinder på 28,4 procent af lederstillingerne, og det er færre end i stort set alle lande, vi normalt sammenligner os med. 

USA indtager 15. pladsen med 42,7 procent, Sverige er nummer 38 med 35,5 procent, og norske medier har tirsdag udråbt Norge til at være en ‘ligestillingssinke’, fordi landet er dumpet ned på en 50. plads med 32,2 procent kvinder på lederposterne.

Vi ligger nede som nr. 63, skrev DR online tirsdag.

Det er første gang siden 2001, at FNs Arbejdsmarkeds-organisation (ILO) udsender en dybtgående rapport om emnet.

Dengang publicerede man rapporten “At bryde gennem glasloftet – kvinder i ledelse”.

Den så nærmere på, hvorfor kvinder ikke fik topjobs, selv om de var aktive ude på arbejdsmarkedet.

De opdaterede tal stammer fra den nye 2015-rapport fra International Labour Organization og kommer lige op Kvindernes Internationale Kampdag, som i år falder på en søndag (08.03). 

Man kan hente (downloade) rapporten i sin helhed fra

http://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/—dgreports/—dcomm/—publ/documents/publication/wcms_316450.pdf

NGO-verdenen herhjemme

Heller ikke hos de største danske organisationer og foreninger, der beskæftiger sig med u-landene, er der ændret meget fra 2001 til 2015.

Den eneste virkelig store NGO, der i denne ganske lange periode har fået en kvindelig “general” som daglig leder, er Folkekirkens Nødhjælp.

Det er Birgitte Qvist-Sørenen, der omgående slog til ved at nedlægge 66 stillinger – se telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/node/135213

Mændene i Nødhjælpen sørgede samtidig for, at kønsbalancen blev opretholdt ved at bestyrelsesformanden i mange år, Kirsten Lund Larsen, blev afløst af Paul Mollerup. 

En anden stor aktør, BØRNEfonden, har ganske vist fået en kvinde i spidsen, Bolette Christensen med titel af “CEO”, men hun afløste en anden kvinde (som blev bedt om at gå), nemlig Annette Lüdeking – se også telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/node/105601 

Danida – fra kvinde til mand

Danida var tillige ude for et kvindeligt mellemspil med Charlotte Slente som kortvarig chef – så kort at hun end ikke nåede at sidde i jobbet ligeså mange måneder som sin forgænger (Ib Petersen) gjorde i år.   

Hun trak sig efter skandalen omkring dav. udviklingsminister Christian Friis Bach (R) og hans kendskab eller rettere mangel på samme til oplysninger i sagen om Danmarks støtte til det grønne miljøinstitut, GGGI, i Sydkorea.

Hendes afløser blev en mand, Martin Bille Hermann, der hentedes hjem fra ambassadørposten i Indonesien. 

Red Barnet har en kvinde i spidsen, Mimi Jakobsen, men det er 15 år siden, hun kom til (2000), så der er ikke tale om nogen bevægelse fra 2001. 

Summa summarum: Den gennemsnitlige generalsekretær i en større dansk u-landsorganisation er en mand melem 50 og 70, som har siddet på denne centrale post rigtig længe. Sådan var det i 2001 og sådan er det i dag 14 år efter.

Lige under – i det daglige hands-on arbejde – sidder der adskillige kvinder i andet og tredje geled. Rigtig mange endda. Men det er ikke det samme som at bryde gennem glasloftet og blive chef. Chefen.  

Ellers kvinde-fremgang over alt

I introduktionen til ILOs store rapport står der bl.a.:

Since the 2001-report was published, women have swelled the ranks of middle and senior management in the public and private sectors. But there are still very few women being appointed to the top jobs.

The larger the company, the less likely the CEO will be a woman: Only a small per cent of CEOs of the world’s largest corporations are women.

Yet, the world of work has changed dramatically in the last generation. Women now hold over 40 per cent of jobs worldwide, though often at lower pay.

They also run a third of all businesses, although concentrated in micro and small enterprises.

In most regions, women are surpassing men with degrees at bachelor’s (first degree) and master’s (second degree) levels.

They are fast catching up in doctoral degrees, but still lag behind as researchers and in areas such as engineering and information technology.

Women’s purchasing power has shot up and women often control household budgets and financial decisions.

They are significant consumers and clients.

It has even been said that globally, women represent the third billion after China and India in terms of emerging markets”.

MEN alt er ikke idyl. Som forkvinden for Sydafrikas sammenslutning af forretningskvinder, Kunyalala Maphisa, sagdei 2011:

“Det kan godt være, at der er sprækker i glasloftet, men sprunget er det så langt fra”.