FN-opgørelse: Klimatilpasningen halter bagefter

61606_medium
Thomas Jazrawi

Mens klimabevidstheden over hele kloden er stigende, kan en ny klimarapport afsløre en betydeligt forskel mellem ambitioner og indsats, skriver UNEP DTU i en perssemeddelelse.  

The Adaptation Gap Report, der blev offentliggjort i går (fredag, red.), ser på forskellen mellem ambitionerne om, hvordan vores samfund skal se ud i en fremtid med et ændret klima, og så den egentlige indsats for klimatilpasning.

Klimaforandringerne betyder at vi går en fremtid i møde med stigende temperaturer og langt flere ekstreme vejrfænomener som orkaner, skybrud og tørker.

Hvis vores samfund skal kunne blive ved med at fungere som hidtil, så kræver det store investeringer i klimatilpasninger, men denne vitale indsats halter langt bagefter, viser den nye rapport.

Rapporten bliver koordineret af det danske UNEP DTU Partnership, et samarbejde mellem DTU, Udenrigsministeriet og FNs miljøprogram, der udgav rapporten i går aftes under COP forhandlingerne i Polen.

Den understreger især en voksende forskel mellem hvad det anslås at komme til at koste at tilpasse verdens lande til de ændrede klimaforhold og de faktiske globale investeringer, det såkaldte adaptation gap.

Samtidig påpeger rapporten en klar sammenhæng mellem klimatilpasning og bæredygtig udvikling. Investeringer i klimatilpasning er med til at skabe i sunde samfund og blomstrende økonomier, siger den.

Sundhed i en fremtid med klimaforhandlinger

Det er fjerde gang at FNs miljøprogram og UNEP DTU Partnership udgiver en Adaptation Gap Report, og dette år er der som noget nyt fokuseret på de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringerne, som mennesker over hele verden står overfor.

Klimaændringer vil have en væsentlig indvirkning på menneskers sundhed i de kommende årtier, og den nuværende tilpasningsindsats er på ingen måde tilstrækkelig til at minimere fremtidige sundhedsmæssige konsekvenser. Rapporten understreger, at medmindre tilpasningsindsatsen styrkes betydeligt, vil sygelighed og dødelighed fra varmere vejr og ekstreme vejrhændelses fortsætte med at stige.

I Europa alene forudses det, at 255.000 flere mennesker over 65 år vil dø på grund af varmebølger, hvis der ikke bliver gjort mere i forhold til klimatilpasning i forhold til i dag.

Dødsfald og sygdom på grund af højere temperaturer samt diarré, malaria og børneunderernæring forventes at stige på grund af klimaforandringer.

Behov for finansiering og fokus på udvikling

På trods af at rapporten udtrykker stor bekymring over forskellene mellem de globale mål for tilpasning og den aktuelle indsats, påpeger den også visse positive aspekter.

Der er en stigning i antallet nationale love og politikker om klimatilpasning, der bliver gennemført på verdensplan. Mindst 162 af verdens lande adresserer nu direkte klimatilpasning på nationalt plan.

Adaptation Gap rapporten peger også på, hvad der er nødvendigt for yderligere at mindske afstanden mellem hvad der er nødvendigt og hvad der bliver gjort.

Rapporten nævner politisk vilje og de nødvendige økonomiske ressourcer til at etablere klimabestandige sundhedssystemer; tidlige varslingssystemer og derudover en bredere dagsorden med fokus på at skabe generel udvikling i de mest sårbare lande verden over.