Om skribenten
Camilla Brückner er direktør for UNDP’s nordiske kontor, der har hjemme i København.
For 50 år siden, levede én ud af tre i fattigdom. Det var grunden til, at verdens ledere besluttede at gå sammen om at bekæmpe problemet og etablere FN’s Udviklingsprogram UNDP, hvor jeg arbejder som direktør for det nordiske repræsentationskontor i Danmark. Og det er jeg stolt af.
UNDP er verdens største udviklingsorganisation. Gennem de sidste 50 år har UNDP haft stor betydning for arbejdet med fattigdomsbekæmpelse og indsatsen for at give alle mennesker mulighed for at leve et værdigt liv.
Vi udgør frontlinjen af udviklingsarbejdet, har bygget institutioner op, øget deres robusthed og vi har hjulpet lande med at implementere reformer og koordinere FN’s arbejde, hvilket har bidraget til en vigtig udvikling i mange lande i verden.
Siden 1966 har millioner af mennesker oplevet vores arbejde gøre en fundamental og positiv forskel i deres liv. Danmark har været en stærk partner til FN og UNDP i arbejdet for at sikre menneskelig udvikling gennem god regeringsførelse, forebyggelse og genopbygning i forbindelse med kriser og ikke mindst forbedring af klima og miljø.
Sammen med partnere, har vi hjulpet med at gøre lande som Bangladesh, Kenya og Tanzania til bedre steder at leve i, end de var for 50 år siden. Ikke desto mindre, er et jubilæum ikke en anledning til at læne sig tilbage og hvile på laurbærbladene.
Det er et faktum, at verden er et bedre sted nu, end den var i 1966, men den er langt fra perfekt. Selv i dag, lever én milliard mennesker for mindre end 1,25 dollars om dagen. Vi er endnu ikke fri for fattigdom og sult. Vi er uperfekte forvaltere af vores egen planet. Der er stadig meget arbejde at udføre og udfordringer, der venter forude.
UNDP er sammen med FN-systemet godt placeret i forhold til at tackle disse udfordringer, og vi bestræber os på at blive endnu bedre til at gøre det, vi gør. Takket være vores arbejde og partnerskaber gennem de sidste 50 år, er vi nu i stand til at bygge videre på arbejdet med at gøre en ende på fattigdommen en gang for alle og til at finde en mere hensigtsmæssig måde at leve på vores planet, så vi ikke skader den.
Ser frem til fortsat partnerskab med Danmark
Vi ser frem til at fortsætte vores partnerskab og samarbejde med Danmark, mens vi arbejder på at støtte lande og befolkninger med at opbygge bedre liv og bedre nationer for dem selv og deres familier. Det er helt centralt for vores arbejde, og det er noget, vi er meget stolte af.
Vi ser frem til sammen at indlede en ny æra: 2030-dagsordenen og de nye verdensmål for bæredygtig udvikling. Danmark har været en vigtig stemme i denne proces, og vi skal forsat arbejde hårdt for at nå alle mål, overalt – både her i den rigere del af verden og i udviklingslande. UNDP har en nøglerolle i koordineringen af FN's udviklingssystem, der skal bidrage til at gennemføre 2030-dagsordenen. I dag (24. februar 2016, red.) afholdes der ministermøde i New York for at markere vores jubilæum.
Fra Danmark deltager Udenrigsministeriets Center-chef for Global Udvikling og Samarbejde Morten Jespersen. Han vil møde ministre fra hele verden, og diskutere hvordan man kan omsætte de ambitiøse globale forpligtelser til handling og resultater.
Dagsordenen omfatter temaer såsom udryddelse af fattigdom, beskyttelsen af planeten, forebyggelse af konflikter og opbygning af modstandsdygtige nationer samt finansiering af verdensmålene.
Mest ambitiøse udviklingsindsats nogensinde
2030-Dagsordenen er den mest ambitiøse udviklingsindsats i verdenshistorien. I vores arbejde, vil vi hele tiden søge multiplikatorer, der giver store fordele; arbejde med kvinders og pigers uddannelse har en afgørende indvirkning på udviklingen af andre områder, såsom sundhed, økonomi og ledelse (offentlig og privat administration).
Vi vil identificere områder, hvor vi kan fremskynde resultater for at nå verdensmålene for bæredygtig udvikling, for at nå det endelige mål: En mere velstående, retfærdig, og inkluderende verden for alle.
Dette er en opgave ikke kun for de fattige eller de rige lande. Ikke kun for befolkningen og deres ledere. Det er en fælles vision for hele menneskehedens fremtid. Og du har en rolle.