I 47 år har de kæmpet mod hinanden, og i 30 år har de forsøgt at slutte fred. Hidtil forgæves.
Men nu prøver Filippinernes regering igen at få en aftale på plads med oprørsbevægelsen National Democratic Front of the Philippines (NDFP).
Forhandlingerne blev mandag genoptaget i Oslo efter møder i juni, hvor parterne enedes om at sætte sig til forhandlingsbordet igen.
”Begge parter har udtrykt stærkt ønske om at komme frem til en endelig løsning på den langvarige konflikt og har strakt sig langt for, at denne forhandlingsrunde kan finde sted. Derfor er det meget positivt, at de formelle forhandlinger nu genoptages,” siger den norske udenrigsminister, Børge Brende, i en pressemeddelelse.
”Samtidig er det store og komplicerede spørgsmål, der forhandles om, og det er vigtigt ikke at have overdrevne forventninger til, hvor hurtigt parterne kan blive enige om en endelig fredsløsning,” siger Brende.
Våbenhvile
Fredsforhandlingerne går i gang efter, at den filippinske regering ved midnat søndag erklærede en ensidig våbenhvile uden en nærmere fastsat tidsfrist.
Oprørerne fulgte trop og erklærede syv dages våbenhvile, skriver netavisen Global Times.
Blandt de spørgsmål, den filippinske regeringsdelegation er blevet enige om at diskutere med udsendingene fra NDFP, er våbenhvile, løsladelse af fanger og en tidslinje for de videre forhandlinger.
Norge blev inviteret ind som tilrettelægger for forhandlingerne i 2001 og har siden da spillet en rolle gennem penduldiplomati, fortrolige samtaler og flere forhandlingsrunder, der har fundet sted i Oslo.
De seneste formelle forhandlinger blev holdt i 2011.
Konflikten i Filippinerne begyndte i 1968, da kommunistpartiet CPP indledte et oprør mod regeringen.
En række forskellige forsøg på at finde frem til en fredelig løsning på konflikten i løbet af de seneste 30 år er ikke lykkedes.
Konflikten har kostet mindst 30.000 og muligvis helt op mod 150.000 mennesker livet.