Beasts of No Nation
En voldsom historie i en voldsom indpakning. ‘Beasts of no nation’ foregår i et unavngiven vestafrikansk land, hvor en borgerkrig bryder ud og henligger landet i kaos. Vi følger den unge dreng Agu, som tvinges til at blive børnesoldat som del af guerillamilitsen The Native Defence Forces (der ledes af Idris Elba i skikkelse af den barberbladskarpe og skånselsløse Commandant).
Det faktum, at der aldrig bliver sat navn på landet i filmen, understreger filmens grundlæggende fortælling: Målet er ikke at fortælle én bestemt historie om én bestemt borgerkrig og én bestemt børnesoldat, men snarere et forsøg på at fortælle en historie, der favner de mange skæbner, som borgerkrige skaber.
‘Beasts of No Nation’ kan ses på Netflix
Med lensgreven på jagt efter Afrikas Loch Ness-uhyre
En greve, en dna-forsker og en dokumentarist sidder i en kano. Det lyder som begyndelsen på en vittighed, men selvom det kan virke spøjst at rejse til det indre Congo-Brazzaville for at søge efter et mytisk væsen, der angiveligt ligner en langhals-dinosaurus, så er det ramme alvor for lensgreve Christoffer Knuth. Han ejer Knuthenborg Safaripark og er eventyrer og dinosaurus-entusiast.
Han har sat sig for at undersøge myten om Mokele Mbembe – et væsen der ifølge lokale overleveringer bor ved en sø i et svært tilgængeligt område i Republikken Congo, også kendt som Congo-Brazzaville. Sammen med dna-forskeren Mikkel Winther, dokumentaristen Ole Bendtzen fotografen Christoffer Dreyer rejser han i bedste Tintin-stil til “et sted, hvor ingen hvide mennesker har været før”, som det hedder i DRs omtale af programmet.
‘Jagten på den sidste dinosaur’ kan ses på DR TV til og med 29. december 2020.
Rørende fortælling fra Beiruts slum
Hvis du endnu ikke har fået set det barske drama ‘Kapernaum’, er det en oplagt måde at tilbringe et par timer i sofaen. Den handler om drengen Zain, der bor i en lille lejlighed i et slumkvarter i Libanons hovedstad, Beirut, sammen med sine forældre og søskende. Filmen fortælles i flashback-format og begynder med, at vi dumper lige ind i en retssal, hvor Zain har stævnet sine forældre for at have bragt ham ind i denne verden. Dernæst spoler vi tilbage og får et indblik i livet i slumkvarteret, hvor Zain som mange andre prøver at overleve – og vi følger hans møde med den etiopiske indvandrer Rahil og hendes baby, Yonas, der opholder sig illegalt i Libanon. Det er en barsk historie, som vi får fortalt gennem en empatisk og sej lille knægt, fremragende spillet af den syriske flygtningedreng Zain Al Rafeea.
‘Kapernaum’ vandt juryens pris ved Cannes Film Festival og har modtaget såvel priser som stående ovationer verden over. Den var også nomineret til en Oscar for bedste udenlandske film ved Oscar-uddelingen i 2019.
Det er den libanesiske filminstruktør Nadine Labaki, der står bag ‘Kapernaum’. Hun har tidligere instrueret blandt andet ‘Karamel’ der er en perle af en film om en skønhedssalon i Beirut, der som et mikrokosmos afspejler kvinders liv i Libanon.
Både ‘Kapernaum’ og ‘Karamel’ kan streames kvit og frit på Filmstriben, hvis du ellers kan huske din pinkode til biblioteket og ikke allerede har brugt dine tre gratis lån denne måned.
Test og træn din viden om verden
Disse dage kan føles meget lange, og fornemmelsen af at være fanget i Groundhog Day (på dansk ‘En ny dag truer’) kan godt lure. Et godt tip for at få lidt afveksling ind i hverdagen er sporcle.com. Sitet har oceaner af tests af alle mulige og umulige slags. I Globalnyts ånd kan de geografiske tests anbefales – her kan du for eksempel tjekke, om du har helt styr på alle 54 afrikanske stater, om du kan kende de asiatiske landes flag eller vælge det rigtige billede, der svarer til et givent sydamerikansk dyr? Der er quiz for enhver smag!
www.sporcle.com
Dødsmetal fra konservativt kongedømme
Det kan blive kunstigt og tilstræbt, når kunstnere forsøger at blande vidt forskellige musikgenrer. Men for Narjahanam lykkes det fint. Og det endda med så uforenlige stilarter som dødsmetal og traditionel arabisk musik. Det er ikke let at finde information om bandet, der stammer fra Bahrain. De har kunstnernavne, og det er sikkert fornuftigt for et metalband i et yderst konservativt kongedømme. Men musikken taler sit eget tydelige og markante sprog med tung guitar og vokal blandet med arabiske toner fra traditionelle instrumenter og perkussion. Narjahanam har sammen med deres fæller i saudiarabiske Al Namrood en vis udbredelse i Vesten. I deres eget land er der ekstremt svære forhold for den tunge musik, og derfor fortjener deres farefulde kunst anerkendelse.
Bandets musik kan blandt andet findes på Spotify