Lørdag den 12. juni udnævnes Frederiksberg til Fairtrade By. Det betyder, at kommunen tager et globalt ansvar, når der købes ind, og at borgerne opfordres til at gøre det samme. skriver Fair Trade Mærket i en pressemelding fredag. En Fairtrade By arbejder for at øge kendskabet til og forbruget af produkter, der er produceret socialt og økonomisk bæredygtigt. For at blive Fairtrade By skal følgende kriterier opfyldes: Kommunen skal tage en politisk beslutning om, at der bliver serveret Fairtrade-mærket kaffe, -te og –sukker på rådhuset. Kommunen skal nedsætte en styregruppe, der sikrer arbejdet omkring Fairtrade By. Fairtrade-mærkede produkter skal være tilgængelige i butikker, på caféer og restauranter. Kommunen arbejder for, at Fairtrade-mærkede produkter skal bruges på et vist antal offentlige og private arbejdspladser. Kommunen skal have en aktiv informationsindsats om Fairtrade over for borgere og erhvervsliv. ÅRHUS OGSÅ PÅ VEJ Et klart flertal i Århus Byråd besluttede på et byrådsmøde den 26.maj, at Århus Kommune skal ansøge om at blive godkendt som Fairtrade By. Det betyder b.l., at 10 pct. af kommunens samlede kaffeindkøb skal være Fairtrade-mærket, og kommunen skal gennemføre en aktiv informationskampagne om fairtrade, hvis det skal lykkes at blive Fairtrade By. Beslutningen fra byrådet vækker glæde hos frivillige i Mellemfolkeligt Samvirke-Århus, som gennem lang tid har arbejdet for at overbevise de lokale politikere: – Det er en fantastisk følelse at opleve, at vores arbejde har båret frugt, forklarer Peter Møller, frivillig MS, og fortsætter: – Vi har gennem det seneste år lavet en masse aktiviteter fra happenings, oplysningskampagne og pres på politikerne, og nu kommer så resultatet. Næste skridt er universitetet Derudover er de frivillige i gang med at indføre fairtrade på Aarhus Universitet: – Bestyrelsen på Aarhus Universitet skal tage stilling til, om de skal være Fairtrade Universitet, og vi satser på, at det bliver Danmarks første Fairtrade Universitet, forklarer Peter Møller og slutter: -Nu skal Århus vise, at vi går forrest i at tage et socialt globalt ansvar. Og foreløbig er vi jo godt på vej, må man sige. Yderligere oplysninger hos Michael Hunnicke, tlf. 22 44 73 71 og e-mail [email protected]
Relaterede artikler
Trump og FN: Det kunne have været værre – indtil videre
Mens verdenstoppen i Davos kunne læse i Oxfams seneste rapport, at de rige stadig bliver rigere, kunne de på skærmen…
Juniordiplomat i Malawi: ”Synet på EU er todelt”
De fleste danskere forbinder nok EU med Bruxelles, fiskekvoter, handelsaftaler og den slags. Hvilken rolle spiller EU i Malawi, og…
Den globale bistand satte i 2023 atter rekord, men mørke skyer lurer
Den samlede bistand fra de 31 donorlande i OECD’s Udviklingskomité, DAC, satte i 2023 rekord for femte år i træk.…
Mens EU’s klassiske udviklingspolitik er under pres, mødtes ngo’er for at blive klogere på et modtræk
Rettelse: Tidligere fremgik det fejlagtigt, at en udtalelse om Danmarks udviklingspolitik stammede fra en delegeret fra Red Barnet. Globalnyt beklager.…
Hans organisation afslørede officer i viral CNN-historie: “Det virkede underligt”
Historien var næsten for god til at være sand. En reporter fra det amerikanske medie CNN havde som en af…
“Trump får ikke samme betydning, som han selv forestiller sig”
Danmark er på plads i FN’s Sikkerhedsråd, og den danske udenrigsminister har været på sin første rejse i den anledning,…
Zandile vil af med Sydafrikas immigranter: “Vi bryder os bare ikke om, hvordan de opfører sig”
“Vi elsker vores land, vi er patriotiske, og vi kan ikke bare lade stå til. Kriminaliteten fortsætter, så vi er…
Det er ikke i Danmarks interesse at lukke ambassaderne i Sahel
Frode Kirk er vice-regionschef for Dansk Røde Kors i Afrika med base i Addis Ababa med fokus på Sahel. Han…
Vaccinen fra Holocaust
Preben Wilhjelm har skrevet en lille klog og personlig bog om det, han kalder ”Smertensbarnet Israel”. Det er en 90-årig…
I 1980erne lagde regeringen i Malaysia en plan – fire årtier senere er den ved at lykkes
Henrik Søborg er lektor emeritus Roskilde Universitet, og har i mange år arbejdet inden for udviklingsstudie-fagområdet med fokus på Sydøstasiens…
Udviklingsforsker har fire nytårsønsker til et endnu skarpere civilsamfund i 2025
Adam Moe Fejerskov er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Stuider, DIIS, og medlem af Udviklingspolitisk Råd, som rådgiver udenrigsministeren…
Mozambique fortsætter kursen mod kaos
Mogens Pedersen var fra 2011 til 2015 ambassadør i Mozambique. I sidste uge vendte lederen af oppositionen i Mozambique tilbage…