Gode engelskkundskaber skaber økonomisk konkurrencedygtighed

Forfatter billede

Af Lotte Niemann Jørgensen, U-landsnyt.dk

Engelsk er blevet en nøgleindikator for økonomisk konkurrenceevne. Danskerne er helt med på trenden som den befolkning i verden, der er bedst til engelsk, uden at det er landets officielle sprog. Samtidig øges afstanden til ikke-engelske markeder, konkluderer ny undersøgelse fra Education First.

Education First (EF)’s ”English Proficiency Index” (EPI) 2014 blev udgivet onsdag. Undersøgelsen viser tydelige sammenhænge mellem engelskkundskaber, gennemsnitlig indkomst per husstand, livskvalitet og hvor let, det er at drive virksomhed i et land. Disse sammenhænge er bemærkelsesværdigt stabile over tid.

Generelt set er Latinamerika, Mellemøsten og Nordafrika de regioner med lavest engelskkundskaber, på trods af enkelte landes fremgang.

Danmark er det land, der taler bedst engelsk, uden at det er vores officielle sprog. I toppen af indekset ligger også Skandinavien med resten af Europa efter sig.

Den fjerde udgave af EF EPI rangerer i alt 63 lande på baggrund af data fra 750.000 voksne, der tog EF’s test i 2013.

Business på engelsk

Flere virksomheder driver deres forretning på engelsk. I følge dagbladet Børsen har over halvdelen af Dansk Industris medlemsvirksomheder indført engelsk som koncernsprog. Engelsk som koncernsprog skaber muligheder for nye markeder og øger samtidig befolkningens engelskkompetencer.

Derfor konkluderer EPI, at jo bedre befolkningens engelskundskaber er, i lande hvor engelsk ikke er det officielle sprog, jo lettere er det da at drive forretning.

Engelskkundskaberne i et land bør dermed ses i sammenhæng med andre parametre i Verdensbankgruppens Doing Business Index, for at vurdere hvor let det er for en virksomhed at starte og drive forretning i et pågældende land.

Direktør hos EF Danmark, Christen Bagger, udtaler i en pressemeddelse, at: ”sproget er en forudsætning for eksport og internationalt samarbejde”.

Virksomheder, hvor de ansatte formår at kommunikere effektivt på tværs af grænser, har netop de bedste forudsætninger for at undgå misforståelser med samarbejdspartnere, konkluderer EPI.

Dette bakkes op af en undersøgelse fra Economic Intelligence Unit (EIU), der viser, at blandt 572 ledere i multinationale selskaber, svarer knap 90 procent, at hvis kommunikationen på tværs af grænser forbedredes i deres virksomhed, så ville profit og markedsandele stige betydeligt, og samtidig mindske risikoen for at aftaler falder på gulvet grundet misforståelser.

Er engelsk den eneste vej frem?

Det engelske sprogs rolle har ændret sig dramatisk igennem de seneste 20 år, især i takt med internettets udbredelse.

I dag er engelskkundskaber mindre forbundet med eliten, og mindre forbundet med USA og Storbritannien, i forhold til tidligere.

Derimod bliver engelsk i stigende grad betragtet som en basal færdighed for den globale arbejdsstyrke. Det kan sammenlignes med evnen til at læse, der i størstedelen af verden er gået fra at være elitens privilegium til at være en basal færdighed.

Den sproglige kløft bliver økonomisk

Rapporten vidner om en voksende global kløft. På den ene side er de engelsktalende lande, med Europa, dele af Asien og selvsagt de lande med engelsk som officielt sprog. Overfor disse står landene med stagnerende lavt engelskniveau.

Konsekvenserne kan blive, at lande, hvis engelskkompetencer ikke matcher de internationale virksomheders niveau, hægtes af som samarbejdsland, samtidig med at de engelskkyndige blandt eliten søger job i andre lande, hvor mulighederne er større.

Det stigende fokus på engelsk fra både virksomheder og jobsøgeres side kan derfor medføre større ulighed og diskriminere ikke-engelske grupper i befolkningen.

EPI foretages af EF, der blev oprettet i 1965 og er en privat virksomhed, der tilbyder en række uddannelses- og sprogprogrammer. De driver 500 skoler og kontorer fordelt på omkring 52 lande og deres filosofi er at åbne verden gennem uddannelse.