Gratis undervisningsportal fra CKU belyser menneskeretskonflikter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kvindekamp i Afghanistan, homofobi i Uganda og frihedsberøvelse i Palæstina. Images Ung’s nye gratis undervisningsportal indeholder aktuelle fortællinger om mere end 45 kunstnere fra syv lande, der bidrager til konfliktløsning i Mellemøsten, Afrika og Asien.

I Afghanistan bruger en fotokunstner sit kamera til at kæmpe for kvinders ret til at ytre sig. I Uganda forvandler en tidligere børnesoldat våben til skulpturer.

En fotoudstilling kaster kritisk lys over overgreb på palæstinensiske børn og unge i et israelsk detentionslokale. Og i Sydsudan forsøger unge kunstnere med musik, kunsthåndværk og mode at skabe fred i verdens yngste nation.

Overalt i verden bidrager musikere, billedkunstnere, fotografer og digtere til at belyse konflikter og krænkelser af menneskerettigheder.

Digitale fortællinger om mere end 40 kunstnere fra syv forskellige lande i Mellemøsten, Afrika og Asien er omdrejningspunktet for Images Ungs nylancerede undervisningsportal, der blandt andet er målrettet undervisningen i dansk, engelsk og samfundsfag i 8. – 10. klasser i folkeskolen, på efterskoler og de frie grundskoler.

Den sydsudanske sangerinde Mer Matthew er portrætteret i materialerne: Foto: Andreea Campeanu

45 nye reportager, portrætter og interviews, 10 fotoserier, adskillige musikvideoer, digte, rap-numre og lydfiler, og dertilhørende elevopgaver og lærervejledninger, giver eleverne stærke og aktuelle indblik i kunstens rolle i mange forskellige konflikter og forsoningsprocesser.

Samfund uden kunstnere hænger ikke sammen

”Et samfund uden kunstnere hænger ikke sammen,” sagde den populære mozambiquiske sangerinde Mingas, da Images Ung under produktionen af undervisningsmaterialerne interviewede hende om musikkens rolle under og i kølvandet på den 16 år lange borgerkrig i Mozambique.

Mingas’ perspektiv på kunstneres rolle i konfliktramte samfund er én af flere relevante perspektiver på kunst, som undervisningsmaterialerne giver eleverne viden om.

Kunstnere fra konflikter kommer til Danmark i september

Portalen indeholder desuden materialer, som henvender sig til de skoler, der har booket en af de syv skoleworkshops, Images Ung står bag i efteråret. 

Under ’Workshops’ findes portrætter af de 21 kunstnere fra blandt andre Sydsudan, Palæstina, Afghanistan og Uganda, som i september og oktober lander i Danmark for at undervise unge på efter- og folkeskoler over hele landet.

Materialerne er også udviklet med henblik på at kunne anvendes i billedkunst, som inspiration til projektopgaven og tværfagligt arbejde.

Det er fjerde gang, at Images Ung, der for nyligt skiftede navn fra CKU Ungdomsprogram, tilbyder gratis onlinebaserede undervisningsmaterialer, som har til formål at øge unges forståelse for globale forhold og kunstneres vilkår, rettigheder og rolle i nogle af verdens mest udfordrede lande.

Besøg undervisningsmaterialerne her: http://cku.dk/undervisning2014/
Og læs mere om Images Ung’s skoleworkshops her: http://www.cku.dk/workshops/