Hudløs ærlig Danida om Tanzania: 90 pct. har 11 kr. om dagen

Forfatter billede

Af Jesper Søe, U-landsnyt.dk

Mon ikke de fleste danskere synker lidt i spyttet, når de hører, at 90 procent af indbyggerne i det u-land, vi har givet allermest i bistand, er henvist til at leve for ca. 11 kr. (to dollars) om dagen her i 2013.

Med andre ord – ni ud af ti. Og det er faktisk endnu værre. For millioner har mindre end dét og knapt til dagen og vejen. Sådan lyder det overordnede resultat efter 50 år med 14 milliarder kr. i dansk bistand, som skal lægges sammen med uanede milliarder fra andre lande.

Det står i udkastet til et landepolitik-papir om den fremtidige danske indsats i det store østafrikanske land, som blev præsenteret for Tanzania-interesserede NGOer, erhvervslivet og “det akademiske miljø” på et velbesøgt møde tirsdag i udenrigsministeriet i København.

Når emnet netop var Tanzania, forekom det ret overraskende, at mødet var fastsat til kun at vare fra kl. 13 til 14.

Men med en veloplagt ambassadør, Johnny Flentø, med på storskærm fra Dar es Salaam, var spørge- og kommentarlysten stor, så selv da mødet holdt kl. ca. 14.30, var der endnu meget tilbage at belyse.

Og det var ikke den særdeles åbne Flentøs skyld, for da chefen for Afrika-kontoret hjemme i Danida, Birgitte Markussen, spurgte om han havde tid til at fortsætte efter kl. 14, slog den 54-årige erfarne diplomat ud med armene og signalerede, at han havde al den tid, der skulle til.

Blevet nede i moradset

Danidas og dermed den danske regerings landepapir om Tanzanias velbefindende og stilling netop nu, som danner afsæt for den fremtidige danske indsats, lægger ikke fingrene imellem – og det har Flentø jo nok en lod i:

* Tanzania er forblevet nede i moradset som et af verdens 15 fattigste lande
* 1/3 af de 47 millioner tanzanianere må klare sig for 0,96 dollars (godt fem kr.) om dagen
* Over 2/3 af indbyggerne (32 millioner) lever under den officielle fattigdomsgrænse på 1,25 dollars om dagen
* Knapt 90 procent må klare sig for de ovennævnte beløb eller lidt mere – max 11 kr. – fra de står op til de går i seng
* Nogle undersøgelser er nået frem til, at uligheden i samfundet har været konstant fra 2001 til 2007
* Andre konkluderer, at uligheden er vokset med omkring 20 pct.

Det er vel at mærke sket, mens regeringen forkæler en lille middelklasse, helt fortrinsvis i de større byer, ved at holde priserne på serviceydelser, de efterspørger, kunstigt nede med statstilskud og (i hvert fald helt til for nylig) ikke pålægge dem større skatter – tværtimod får de rundhåndede skattefritagelser.

Nationen står ved en skillevej

Det påvirker i ekstrem grad mulighederne for at finansiere en omfordelingspolitik med socialt sigte, som giver bare en lidt større bid af kagen til flere tanzanianere.

Det vil sige alle dem, der er fattige i nationen, hvor kun et enkelt parti har siddet ved muffen, så længe dets nulevende indbyggere kan huske.

Intet under, at Danida skriver i papiret:

“Denne politik fra regeringens side indebærer risiko for at øge, snarere end nedbringe, uligheden, som igen truer den fremtidige ro og stabilitet, såvel som den sociale sammenhængskraft i samfundet som helhed”.

Lidt af en alarmklokke om, hvordan det kan gå i regionens sikre anker af ro, tolerance og stabilitet. Og ikke mindst i en tid, hvor vi har en udviklingsminister, der poster stadig flere millioner i verdens mest skøbelige og dårligst fungerende stater, mens f.eks. mere stabile – endnu stabile – u-lande som Tanzania rammes af (hans) besparelser.

Eller hør Danida-papiret her:

“Det vil kræve massive og helt nytænkende bestræbelser, hvis Tanzanias regering skal kunne nå sit mål om at forvandle nationen til et mellemindkomstland (rigere u-land) i 2025.”

“Tanzania står ved en skillevej. De næste ti år vil definere – være afgørende for – fremtiden. Hele fordelingen af velstand, rigdom og værdier for fremtidige generationer står på spil, såvel som traditionen for fredelig og tolerant sameksistens mellem en bred palet af religiøse og etniske grupper”.

Stor vækst, men hvem får glæde af den?

Er der da ikke noget godt at melde? Jo bestemt, papiret understreger den flotte økonomiske vækst år efter år i det potentielt så ressourcerige land.

Problemet er bare, at væksten er så ulige fordelt, og at den tilsyneladende ikke gør samfundet mere lige, tværtimod mere ulige.

Som der står et sted i det 22 sider lange udkast:

“Den rigeste 1/5 af Tanzanias befolkning tegner sig for 42 pct. af alt forbrug, mens den fattigste femtedel kun konsumerer syv procent”.

Johnny Flentø sagde det sådan på et tidspunkt under tirsdagens møde:

“Tanzanianerne har alle de rigtige politikker og hensigter, men det er ikke meget, de har ført ud i livet”.

Danidas interne programkomite om udkastet mødes torsdag, oplyste Birgitte Markussen.

Man kan læse om en film “Den gode vækst”, som fagbevægelsens organ for udviklingsbistand, Ulandssekretariatet, har udgivet, på
http://www.ulandssekretariatet.dk/content/unge-guatemalanere-grebet-af-filmen-den-gode-vaekst

Den beskriver en økonomisk vækst, der ikke blot kommer nogle få til gavns, men ophjælper de mange.

Læs også Thomas Jazrawis artikler til U-landsnyt.dk fra statsminister Helle Thorning-Schimidts (S) besøg tidligere på året på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/06-03-13/helle-thorning-stolt-over-danmarks-rolle-i-tanzani

Her henvises også til vort store tema omkring Tanzanias 50 års dag, der blev bragt i november og december 2011.

Man kan hente (downloade) landepapir-udkastet på
http://um.dk/en/~/media/UM/English-site/Documents/Danida/About-Danida/Danida%20transparency/Consultations/Del%201%202013/Landepolitikpapir%20for%20Tanzania.pdf