Hvilken vej for Danmark og Mozambique?

Forfatter billede

Danida inviterer til offentligt møde om det fremtidige bistandssamarbejde med Mozambique, en af de største modtagere af dansk bistand. Det handler bl.a. om økonomisk udvikling, lighed, bedre sundhed & ernæring samt om en økonomisk vækst med “grønt”præg.

God regeringsførelse, fred og forsoning er nogle af nøgleordene i synopseudkastet til det nye danske landepolitikpapir for Mozambique i Sydøstafrika.

Papiret er under udarbejdelse og netop sendt i ekstern høring, og det betyder, at offentligheden kan komme med til møde om det fremtidige samarbejde mellem Danmark og Mozambique fra 2016 til 2020.

Danmark har meget at bidrage med til et rigere Mozambique for alle, lyder det i udkastet. Og i de næste seks-syv år vil der være vægt på at opbygge et land, der i højere grad inddrager flere socialt, økonomisk såvel som politisk.

Enorme udfordringer

Mozambique kom i 1992 ud af en langvarig ødelæggende borgerkrig som verdens fattigste land i økonomisk henseende, og et af de fattigste målt efter FNs indeks for menneskelig udvikling – Human Development Index (HDI).

22 års stabilitet og en kontinuerlig udviklingsindsats, som i høj grad er finansieret af eksterne donorer som Danmark, har gjort det muligt for Mozambique at forsøge at rette op på noget af det menneskelige og institutionelle efterslæb.

Fremgang men større ulighed

Udfordringerne er imidlertid enorme. Trods 20 år med kraftig vækst lever omkring halvdelen af befolkningen stadig i dyb fattigdom, og uligheden eskalerer.

Og på trods af stabiliteten dominerer en form for konflikt fortsat det politiske og offentlige liv, med en tendens til at udelukke “de andre” – især oppositionen og dens tilhængere – fra magt og økonomiske muligheder, lyder det i udkastet til synopsis, der kan findes på Udenrigsministeriets hjemmeside (engelsk).

Det meget åbenhjertige papir om Mozambiques problemer hedder “Denmark’s partnership with Mozambique 2016-2020: The Country Policy Paper: Synopsis – draft 10/2/15”.

Mozambique har siden uafhængigheden fra Portugal i 1975 været regeret af ét ogsamme parti – FRELIMO – , der har lagt sig tungt på statsappratet og samfundet som helhed.

Ud over den skriftlige høring arrangeres der et offentligt møde om landepolitikpapiret fredag den 27. februar kl. 13.00 til 15.00 i Udenrigsministeriet. Mødet finder sted i M3. Medbring venligst pas, kørekort eller lignende for at få adgangskort til mødelokalet.

Ambassaden i Maputo deltager i mødet den 27. februar via videolink.

Tilmelding til [email protected]

Yderligere oplysninger hos:

Toni Michelsen, [email protected]