Hvorfor ikke i Bangladesh?

Forfatter billede

Af Martin Wildenschild, U-landsnyt.dk

Bangladesh indgik i juni et forlig i en omdiskuteret sag med Indien om rettighederne til 20.000 kvadratkilometer naturgasrige farvande i en territorial FN voldgift. Tidligere har Bangladesh vundet en sag om lignende rettigheder i en sag mod Burma, men investeringerne udebliver.

Bangladesh er mest kendt for sin kritiserede tekstilindustri og det forfærdelige kollaps af Rana Plaza-komplekset, der resulterede i 1.137 dræbte syersker. Den enorme dækning i pressen af manglen på sikkerhed og rettigheder for arbejderne i Bangladeshs tekstilindustri, fik sat nogle relevante etiske spørgsmål på dagsorden.

Den danske NGO, DanWatch, har i en rapport om produktionsforholdene i Bangladesh påpeget, at det er de virksomheder, der aftager de billigt producerede varer, der er i stand til at stille krav til fabrikanterne.

Men ofte kommer firmaerne kun til Bangladesh for den billige arbejdskraft, og med den, følger de dårlige arbejdsforhold.

Måske er der andet i Bangladesh end billig arbejdskraft

Bangladesh anses stadig som et meget risikobetonet land at investere i.

De politiske spændinger, den store fattigdom og en meget statsstøttet økonomi, der hævdes at underminere vækst og begrænse investeringerne i en ordentlig energiinfrastruktur, får mange investorer til at blive væk. Men måske er der grund til at overveje det nærmere.

En FN afgørelse giver mulighed for øget samhandel med Bangladesh.

En FN domstol gav Bangladesh medhold i en tvist vedrørende en havgrænse i Den bengalske Bugt mellem Indien og Bangladesh. Begge lande hilste beslutningen fra FN Tribunalet velkommen, idet den gør en ende på årtiers uenighed mellem de to sydasiatiske naboer.

Ifølge portalen, ”The Diplomat”, som beskæftiger sig med Asien og stillehavsområdet, tildelte tribunalet Bangladesh næsten 80 procent af et område, der udstrækker sig over 25.000 kvadratkilometer. Dommen er bindende for begge lande.

Ankit Panda fra ”The Diplomat” peger på, at afgørelsen betyder, at Bangladesh nu endelig får mulighed for at undersøge området for dets potentielle olie og naturressourcer.

Panda mener, at der er tale om en mulighed for et tiltrængt økonomisk boom for landets trængte økonomi. Endvidere tilføjer han, at afgørelsen giver mulighed for at fremme bilaterale forhandlinger mellem Indien og Bangladesh.

Begge lande har i den forbindelse tilkendegivet, at dette er udtryk for en fredelig politisk udvikling baseret på en international voldgiftsafgørelse, som begge lande anerkender.

Repræsentanter for begge landes regeringer udtalte i juni efter FN´s afgørelse, at de forventer et langvarigt økonomisk samarbejde om udviklingen af mulighederne i Den bengalske Bugt.

Men der er ikke sket så meget.

Det australske selskab, Santos, trak sig sidste år ud af Bangladeshs eneste offshore gasfelt på grund af en al for dårlig produktion. Santos har dog planer om at begynde at bore i lavvandede områder senere i år.

Det statsejede energiselskab, “Bangladesh Mineral Oil & Gas Corporation” også kaldet PetroBangla, lancerede i 2012 en auktion omkring offshore rettigheder, men tiltrak kun to tilbud fra Indiens Olie & Naturgas Corporation og det Houston-baserede, ConocoPhillips. 

Senere har det russiske Statoil budt på tre offshore olieblokke beliggende på dybt vand. ConocoPhilips har også forsøgt at vinde kontrakten på to offshore olieblokke, men herudover har der været en begrænset interesse.

Måske er det på tide at slå til?

Den uafhængige analytiker, Jack Detsch peger på, at det måske er på tide at investere.

Med dette nye territorium, hvor Bangladeshs naturgasreserver er anslået til 200.000 milliarder kubikfod, vil det kunne gøre landet til Asiens nye energisupermagt. PetroBangla vil bortauktionere 18 nye olie og gas blokke ved udgangen af dette år.

Neil Bhatiya fra ”The Century Foundation” hævder, at hvis det lykkes Bangladesh at udvinde naturgas i de forventede mængder, vil Bangladesh blive en af de største naturgasproducenter i verden.

Alligevel skal man dog lige tænke sig om.

Men virksomheder bør tænke sig ekstra om, selv om det lyder fristende. Det britiske tidsskrift, ”The Economist” har i sin Intelligence Unit pointeret, at Bangladesh er et land med mange fattige, og meget korruption.

Desuden kan den politiske ustabilitet, som blev demonstreret ved det seneste valg i januar 2014, med flere dræbte i det 160 millioners indbyggere store land, få afgørende betydning for den økonomiske udvikling i landet.

Geopolitiske spændinger med Kina og en stort set uudforsket havnatur omkring de forskellige offshore olie og gasblokke, gør det selvfølgelig hellere ikke lettere.

Transparency International har vurderet landet til at være et af det mest korrupte i verden, hvormed indtægterne fra naturressourcerne sandsynligvis ikke vil havne i borgernes lommer. Virksomhederne kan derfor blive anklaget for medvirken til økonomisk kriminalitet.

Sidst men ikke mindst, har det tidligere været forbudt for udenlandske producenter at eksporterer naturressourcerne. Producenterne måtte kun sælge til PetroBangla eller til en anden aktør fra Bangladesh. Men disse regulativer er under forandring.

Jack Detsch forklarer, at det slet ikke er sikkert, at der foreligger naturgas i de forventede mængder. Forventningerne bygger på de eksisterende geologiske og tekniske data.

Samtidig mangler Bangladesh penge, kompetencer og energimæssig infrastruktur, før udforskningen af området kan begynde. Dertil kommer de miljømæssige risici, som dybdehavsboringer i ukendt farvande indebærer. Bangladesh kan ikke gøre dette alene.

Måske er det her Danida kommer ind i spillet

Med sit fokus på demokratisering, god regeringsførelse og menneskerettigheder kan Danida måske udvide sin partnerskab med Bangladesh til at omhandle et udviklingsprojekt i stand til at holde borgernes interesser for øje i forbindelse med landets nye mængder af naturressourcer.

Ved at fremme et partnerskab med danske virksomheder i stand til at levere den kompetence, som indledningsvist er nødvendigt for at påbegynde projektet.

Ved at inddrage og anerkende resultatet af de miljømæssige vurderinger, der bør inkorporeres ved dybdehavsboringer.

Samt ved krav om gennemsigtighed og ansvarlighed i økonomiske spørgsmål kan Danida medvirke til at tiltrække de nødvendige investeringer, der på sigt kan få stor betydning for de mange mennesker i Bangladesh.