IBIS: Skattelovgivning skal rette op på ekstrem ulighed

Forfatter billede

Velstanden blandt den fattigste del af verdens befolkning er mindsket. De rigeste 80 personer i verden ejer det samme som den fattigste halvdel af verdens befolkning, viser analyse forud for World Economic Forum i Davos.

Mens verdens økonomiske ledere gør klar til det årlige World Economic Forum i Davos, der finder sted den 21.-23 januar, viser en ny analyse fra IBIS og Oxfam, at verdens ulighed fortsat eskalerer voldsomt.

Hvis den nuværende tendens fortsætter, vil den rigeste ene procent af verdens befolkning om kun to år eje mere end de øvrige 99 procent mennesker i verden.

På sidste års World Economic Forum møde identificerede verdens toppolitikere og forretningsledere ulighed som den mest afgørende udfordring i 2015, en udfordring, der påvirker alle lande i verden.

”Det må ikke blive ved snakken. Politikere verden over må handle nu og sætte bremsen i for den stigende og helt uholdbare ulighed,” siger Lars Koch, chef for politik- og kampagneafdelingen i IBIS, i en pressemeddelelse.

Skat er løsningen

Analysen fra IBIS og Oxfam ”Wealth – having it all and wanting more” viser, at de rigeste 80 personer i verden nu ejer det samme som den fattigste halvdel af verdens befolkning – godt 3,5 milliarder mennesker.

Sidste år var det 92 mennesker, og vi skal ikke længere tilbage end til 2010, hvor der skulle 388 mennesker til.

De 80 rigeste er på bare fem år blevet 3.300 milliarder kroner rigere.

Samtidig er velstanden hos den fattigste halvdel af verdens befolkning blevet formindsket.

Den ekstreme ulighed er ude af kontrol, og kløften mellem de rige og fattige er støt stigende.

IBIS understreger derfor behovet for handling:

”Vi får aldrig udryddet fattigdom og sikret skolegang og sundhed til alle, hvis ikke den voldsomme ulighed bremses nu,” siger Lars Koch.

Lars Koch mener, at den mest farbare vej til at få udlignet de markante skævheder i verden hedder skat:

”Det kræver stærkere skattemyndigheder i u-landene, bedre lovgivning, gennemsigtighed i forvaltningen af skattepengene. På globalt plan er der brug for nye skatteregler, så de største selskaber ikke kan bøje reglerne til deres fordel og næsten undgå at betale skat.”

Et globalt skattetopmøde skal tage hul på netop det, mener IBIS og Oxfam, som håber at netop et sådan møde kan blive indkaldt efter Davos.

Læs rapporten hos IBIS