Indiske forskere udvikler diarré-vaccine til budgetpris

Laurits Holdt

Ny, billig vaccine anslås at kunne redde tusindvis af børn fra at dø af rotavirus-diarré. Sygdommen er den mest almindelige diarrésygdom og den dræber hvert år flere end en halv million børn i fattige lande.

Indiske forskere har udviklet en vaccine mod en virus, der forårsager diarré og som hvert år dræber tusindvis af børn i de fattige lande. Det skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua onsdag.

En infektion med rotavirus, som virusset hedder, giver rotavirus-diarré. Sygdommen dræber ifølge WHO årligt 527.000 børn. 85 procent af dem er fra fattige lande i Afrika og Asien. Alene i Indien anslås det at sygdommen dræber 100.000 børn om året.

Det nyskabende ved Rotavac er at den kommer til at koste i omegnen af en amerikansk dollar pr dosis. Flere af de multinationale medicinalvirksomheder har også vacciner mod rotavirus, men de er væsentligt dyrere.

Vaccinen, der hedder Rotavac, er et resultat af 25 års forskning. Den fremstilles af Bharat Biotech Ltd i den indiske by Hyderabad. Den er dog endnu ikke godkendt af de indiske myndigheder.

Læs mere om rotavirus-diarré: http://www.netdoktor.dk/sundhed/fakta/rotavirus.htm

Læs mere om Rotavac: http://www.bharatbiotech.com/affordable-vaccines/

Verdenssundhedsorganisations (WHO) site om rotavirus: http://www.who.int/nuvi/rotavirus/en/